Junts per Catalunya descarta una presidència «simbòlica» de Carles Puigdemont des de Bèlgica

La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, creu que el Parlament no pot «autocensurar-se»
Eduard Pujol, Elsa Artadi i Jordi Turull, durant un míting de Junts per Catalunya | Cedida

 

Aquests darrers dies tot sembla indicar que, finalment, els partits independentistes estan a punt d'arribar a un acord sobre la investidura de Carles Puigdemont. Doncs bé, avui la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha deixat anar unes declaracions que han sorprès molta gent. La qüestió és que, fins ara, la idea que més força agafava per desencallar la situació era la de tenir dos Governs. Una solució que en el seu moment va posar sobre la taula l'exvicepresident Oriol Junqueras.

 

En concret, es tractaria d'un Govern legítim, que encapçalaria Puigdemont des de Brussel·les, i un segon Govern efectiu a Barcelona, que posaria fi a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. D'aquesta forma, l'expresident podria presidir des de fora del país, tot i que legalment no seria investit, i Esquerra Republicana no cauria en problemes legals, com ja van demanar recentment. Amb tot, Elsa Artadi ha volgut aclarir aquest dimecres que «en cap cas» contemplen una presidència simbòlica de Carles Puigdemont. 

Treballen per aconseguir més «garanties» per a la investidura

En aquest sentit, la portaveu de Junts per Catalunya ha insistit, durant una entrevista a TV3, que no comparteixen «en cap cas» la fórmula de tenir un Govern «efectiu» a Barcelona i un altre sense poders reals a Brussel·les. Artadi ha assenyalat que el Parlament no pot «autocensurar-se», per por a què el Tribunal Constitucional pugui suspendre la investidura de Carles Puigdemont. 

 

Puigdemont durant el míting de Junts per Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

En aquest sentit, ha reconegut que actualment s'està treballant per modificar les llei de la cambra catalana, per aconseguir més «garanties» per a la celebració del ple d'investidura. Per ara, els lletrats del Parlament encara estan estudiant la fórmula per poder fer-ho. 

Treballant per aconseguir un acord definitiu amb ERC

Sobre la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar la investidura la setmana passada, Artadi ha assegurat que, si fos pel seu grup, el ple s'hauria celebrat, però ha indicat que en aquests moments s'està treballant per «refer» les relacions amb ERC, i presentar un acord definitiu entre avui i demà. 

 

Roger Torrent i Carles Puigdemont durant la seva reunió a Brussel·les | CatalunyaDiari.cat

 

Volen posar l'Estat espanyol «contra les cordes»

En aquest sentit, ha dit que l'estratègia que segueixen actualment és la de posar l'Estat «contra les cordes», per tal de defensar la sobirania del Parlament de Catalunya. «Ells mateixos rebenten des de dins el seu propi estat de dret», ha assegurat. Finalment, sobre la futura legislatura, la portaveu de Junts per Catalunya creu que ha d'eixamplar el sobiranisme, i no resumir-se a una legislatura «autonomista».