Junts per Catalunya, ERC i la CUP debaten un acord per a la investidura

El creuament de declaracions entre diferents fonts provoca que no es pugui arribar a una conclusió definitiva

Image de la sessió constitutiva del Parlament del 17 de gener
Imatge de la sessió constitutiva del Parlament del 17 de gener | CatalunyaDiari.cat

Gir radical dels esdeveniments al Parlament de Catalunya. Després que a primera hora d'aquest matí es confirmés que Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP havien arribat a un acord per a la investidura —quelcom que significava que el ple se celebraria encara que l'expresident Carles Puigdemont hi fos present— 'Rac1' ha negat la informació. 

El programa radiofònic líder a la franja matinal, 'El món a Rac1', afirma que Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP haurien desmentit un acord per investir Carles Puigdemont per via telemàtica. Per tant i segons la informació de Jordi Basté, s'hauria d'esperar fins al darrer moment per saber què acaba succeint amb la conformació de la cambra catalana. 

Tot i això, la confusió s'ha apoderat de la política catalana quan Francesc de Dalmases, de Junts per Catalunya, ha explicat que hi havia un acord entre les col·lisions independentistes per a la investidura. Amb tres versions —dues apunten a l'acord i una altra a la no entesa—, ara s'haurà d'esperar al ple d'aquesta tarda per veure què acaba passant amb la conformació de la cambra catalana. 

La investidura, una incògnita

La notícia arriba poques hores abans que el Tribunal Constitucional (TC) es reuneixi avui a les 13.00 hores,per parlar sobre el recurs que Junts per Catalunya, la formació encapçalada per l'expresident Carles Puigdemont en les passades eleccions, va presentar en contra de les mesures cautelars dictades pels seus magistrats dissabte. Entre aquestes mesures es troba la investidura a distància de l'expresident, una opció que els sobiranistes fa temps que estudien. 

I és que l'expresident ho té força complicat per assistir avui al ple d'investidura. Per fer-ho, hauria de demanar autorització al jutge Pablo Llarena, però ahir mateix aquesta possibilitat va quedar descartada. El candidat a la presidència de la Generalitat va rebutjar aquesta opció, en considerar que des de 17 de gener ha accedit al «ple exercici» de la condició de parlamentari, i que això implica «drets i prerrogatives parlamentàries» que preveu l'Estatut d'Autonomia, el Reglament del Parlament i altres legislacions vàlides. 

Eusebi Campdepadrós seria el candidat a llegir el discurs de Puigdemont

Alguns mitjans han assenyalat a l'exvicepresident primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, com a possible candidat a prendre la paraula i llegir el discurs de Carles Puigdemont a la cambra. De fet, ahir mateix Campdepadrós va denunciar, a través de les xarxes socials, que a casa seva l'esperava la Guàrdia Civil. 


Comentaris

envia el comentari