Junts per la República, el moviment independentista que podria dividir JxCat

Carles Puigdemont dona suport a consolidar el moviment polític amb el qual es va presentar a les eleccions

Junts per la República, el moviment que divideix JxCat
Junts per la República, el moviment que divideix JxCat | CatalunyaDiari.cat

La fractura del PDECat és cada vegada més evident i aquesta podria patir un nou capítol, en cas de confirmar-se la creació de Junts per la República. El sector més independentista dels diputats de Junts per Catalunya té previst crear el nou organisme, per tal de consolidar el moviment desenvolupat.

D'aquesta manera, es té previst que, abans de Setmana Santa, es produeixi una assemblea constitutiva, on es presenti el manifest funcional, que representi la creació de l'associació. Així, els responsables d'aquesta decisió, en la seva majoria sense carnet del PDECat, pretenen distanciar-se totalment del partit.

Considerant-se membres d'una entitat de vocació transversal i oberta a perfils independents del sobiranisme, asseguren que no volen eclipsar el PDECat. No obstant això, argumenten que és necessari la creació de l'associació, per tal de garantir el funcionament de JxCat i assolir els objectius assenyalats.

Amb el suport de Carles Puigdemont

La creació de Junts per la República podria significar l'adéu definitiu de Carles Puigdemont al PDECat. L'expresident s'ha distanciat molt de la ideologia del partit, motiu pel qual no veuria amb mals ulls la creació d'un nou organisme, on pogués desenvolupar completament les seves aspiracions polítiques.

D'aquesta manera, Carles Puigdemont va aprovar, des de Bèlgica, en una intervenció amb diputats i candidats de JxCat a Vilafranca del Penedès, la possibilitat de consolidar el «moviment polític» amb el que es va presentar a les eleccions i convertir-lo amb una institució independent del PDECat.

Elsa Artadi, Eduard Pujol i altres independents

En la recta final de la creació de Junts per la República, Elsa Artadi, Eduard Pujol, Aurora Madaula, Josep Riera i Antoni Morral s'han convertit en les cares visibles de l'escissió del partit. A aquestes s'ha de sumar Agustí Colomines, que si bé no exerceix com a diputat, és una de les figures claus en la creació de JxCat.

Eduard Pujol, Elsa Artadi i Jordi Turull, tres alternatives a Puigdemont
Eduard Pujol i Elsa Artadi, ideòlegs de Junts per la República | Cedida

Cal recordar que dels 34 diputats del moviment, una vintena són independents i per tant no pertanyen al PDECat. A més, els representants que formen part del partit tampoc representen un grup d'ideologia homogènia, motiu pel qual, el perfil que disposen, complica la consecució d'acords.

Dins dels 14 diputats restants, hi ha les figures que donen suport a la direcció executiva del partit. D'altra banda, altres, liderats per Carles Puigdemont, compten amb un pensament polític molt allunyat, entre els quals destaquen noms com Josep Rull, Jordi Turull, Marta Madrenas o Albert Batet.


Comentaris

envia el comentari