Justícia aclareix que no tramitarà els indults als presos de l'1-O «amb cap especial rapidesa»

Des del govern estatal es recorda que, habitualment, el temps de resolució de la mesura de gràcia és d'entre sis i nou mesos

Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.
El govern espanyol posa el fre a la «pressa» pels indults als presos. | ACN

Qui tingui pressa pels indults als presos de l'1-O, haurà d'esperar-se. En les darreres setmanes s'ha especulat molt sobre la possibilitat que l'alliberament dels nou empresonats a Lledoners, Wad-ras i el Puig de les Basses arribi abans de la campanya electoral dels comicis autonòmics del 14 de febrer, o fins i tot abans de Nadal, amb els presos passant les festes a casa. Però des del Ministeri de Justícia s'han encarregat de posar aigua al vi a aquestes opcions i recordar que les tramitacions d'indults solen trigar a resoldre's entre sis i nou mesos.

Bueno frena les presses per resoldre els indults

En una compareixença a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, el subsecretari d'Estat del ministeri de Justícia, José Manuel Bueno, ha afirmat que no li consta «cap mena de pressió» per resoldre les peticions d'indult per als empresonats pel procés i ha recordat que es van començar a tramitar «a finals de setembre», de manera que si es triga el temps habitual, de sis a nou mesos, la resolució haurà d'esperar fins entrada la primavera de 2021. Amb tot, però, Bueno també ha recordat que «el temps de resolució també depèn de quan es reben els informes, de si hi ha tota la informació o bé si en manca i cal demanar dades extraordinàries, etc.» i que no els tramitaran amb «cap especial pressa».

En definitiva, doncs, des de Justícia s'ha enviat un missatge dissuassiu sobre una possible sortida dels presos per la campanya electoral i encara més abans de Nadal. Bueno va explicar que, gairebé dos mesos després d'iniciar els tràmits, el Ministeri segueix a l'espera de rebre els informes pertinents per part del tribunal sentenciador, és a dir, la Sala Penal del Tribunal Suprem que presideix Manuel Marchena, i de la Fiscalia.

Es concedeixen un 0,8% dels indults demanats

En la mateixa Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, també es van presentar les xifres periòdiques d'indults. En el primer semestre de l'any, es van resoldre 1.240 peticions, dels quals tan sols se'n van concedir 10, és a dir, el 0,8% del total. Certament, les estadístiques demostren que la mesura de gràcia és molt excepcional i caldrà veure, d'aquí a uns mesos, la decisió que pren el Consell de Ministres.


Comentaris

envia el comentari