La justícia alemanya deixa en llibertat Carles Puigdemont

L'Audiència alemanya descarta el delicte de rebel·lió
Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont. | CatalunyaDiari.cat

 

Segons últimes informacions, Carles Puigdemont ha estat posat en llibertat. La justícia alemanya el deixa en llibertat sota fiança després que aquest passat dimecres l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, al nord d'Alemanya, descartés el delicte de rebel·lió en l'ordre d'extradició espanyola.

 

La decisió del Tribunal Regional Superior del país germànic implica un pagament de 75.000 euros per evitar la presó. No obstant això, la resolució implica un cop molt dur per a la justícia espanyola, en especial per Pablo Llarena, que haurà d'esperar la possibilitat que Alemanya lliuri l'expresident català.

Es descarta el delicte de rebel·lió

El jutge d'Schleswig-Holstein esmenta, en un comunicat, que només tramitarà el delicte de malversació de fons, en considerar que no va haver-hi violència en les actuacions de Puigdemont. D'aquesta manera, l'únic delicte equiparable seria el «d'altra traïció», però hauria de complir el requisit indispensable de la violència. D'altra banda, el jutge no creu que sobre Puigdemont hi hagi un risc de «persecució política».

 

No obstant això, el de rebel·lió representa l'incompliment de la llei més dur dels esmentats. Aquest pot arribar a comportar una pena de presó de fins a 30 anys, condemna per la qual ara no podrà ser investigat.

Actuacions judicials a Espanya

Mentrestant, a Espanya, la jutgessa Carmen Lamela ha processat al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, per organització criminal i dos delictes de sedició, en uns fets que van tenir lloc el 20 i 21 de setembre a la Conselleria d'Economia de Barcelona i per l'1 d'octubre.

La petició de Puigdemont per Jordi Sànchez

En un altre sentit, el vot delegat de Puigdemont ha permès al Parlament rebutjar la sol·licitud per tal que el president de la cambra, Roger Torrent, comparegués urgentment per proposar un candidat «viable».  Aquest mateix dijous, l’expresident enviava una carta als seus companys de partit demanant «preservar els drets del diputat Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya».

Comentaris