La justícia espanyola «abusa» i aplica de forma «desproporcionada» les euroordres, segons 'Fair Trials'

Els experts apunten a una manca de «coneixement tècnic»

Una concentració a Barcelona en contra dels empresonaments dels polítics catalans
Una concentració a Barcelona en contra dels empresonaments dels polítics catalans | CatalunyaDiari.cat

La justícia espanyola té cada vegada més fronts oberts. Si bé és cert que Alemanya, Bèlgica, Suïssa i Escòcia han negat l’extradició dels líders independentistes prèviament requerida per la justícia espanyola, també ho és que arauna organització jurídica d’abast mundial ha remarcat que Espanya «abusa» de l’euroodre.

Es tracta de 'Fair Trials' i el seu informe no s’atura en aquest punt. Els experts, de fet, remarquen: «Un dels problemes bàsics és la manca de coneixement tècnic en relació amb el funcionament dels instruments de reconeixement mutu a Espanya».

L’euroodre s’aplica de forma «desproporcionada»

És un altre dels punts clau de l’informe emès pels experts d’aquesta organització. Remarquen que Espanya té «problemes, proves i reptes» en relació a «l’aplicació pràctica de les euroordres».

No s’aturen, però, en aquest punt. Al fil d’una crítica dictada amb fermesa per molts dels polítics catalans que resten a l’estranger i que va permetre, el passat 25 de maig, la detenció i posterior empresonament de Carles Puigdemont a Alemanya, l’informe n’indica un clar «abús».

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant els mitjans a la sortida de la presó alemanya de Neümster
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant els mitjans a la sortida de la presó alemanya de Neümster | CatalunyaDiari.cat

 

Més enllà d’aquesta consideració, ‘Fair Trials’ diu també que aquestes s’apliquen «en molts casos» de forma «desproporcionada» davant d’altres alternatives existents de control judicial.

Apunten a una falta de coordinació

Una bona coordinació, segons ‘Fair Trials’, permetria a la justícia espanyola evitar l’emissió regular d’euroordres de detenció. «Sens dubte, un millor coneixement dels instruments permetria un ús més adequat de mesures alternatives a la presó provisional o la sol·licitud de substitució de l'OEDE per a les persones privades de llibertat, en casos de compliment de pena», argumenten.

Per això mateix, doncs, apunten directament a la manca de «coordinació» com a problema troncal de la justícia espanyola. Asseguren, finalment, que una millor coordinació jurídica permetria evitar «situacions absurdes».


Comentaris

envia el comentari