Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Junqueras al Congrés dels Diputats el 21 de maig de 2019

La justícia europea reconeix la immunitat de Junqueras

L'alt tribunal de Luxemburg conclou que la condició d'eurodiputat només la dona «la mateixa l'elecció»

Junqueras al Congrés dels Diputats el 21 de maig de 2019
Junqueras tenia immunita perquè la dona la «mateixa elecció» | Catalunya Diari

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg ha determinat aquest dijous que Oriol Junqueras, exvicepresident de la Generalitat i lider d'ERC, tenia dret a la immunitat per haver estat escollit eurodiputat  des del moment de la proclamació oficial dels resultats de les eleccions.

Les autoritats espanyoles no li van reconèixer el dret, no obstant això, segons el TJUE, una persona escollida al Parlament Europeu adquireix la condició de membre d'aquesta institució des de la proclamació oficial dels resultats i, a partir d'aquell moment, té dret a la immunitat derivada de tal condició i càrrec. Per tant, el tribunal assegura que si el Suprem el volia mantenir en presó provisional, havia de sol·licitar a l'Eurocambra la «suspensió» de la immunitat.

La sentència respon a les qüestions prejudicials plantejades pel Tribunal Suprem arran de la petició dels advocats de Junqueras, qui van demanar la conduita en un recurs de súplica contra la decisió del Tribunal Suprem de no donar-li permís per anar acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central i així accedir a la condició plena d'eurodiputat. La sentència l'ha dictat la Gran Sala del Tribunal, formada per quinze jutges, entre ells l'espanyola Rosario Silva de Lapuerta, ha estat llegida pel president de l'alt tribunal europeu, Koen Lenaerts.

La notícia ha estat rebuda amb aplaudiments i crits de llibertat pels diputats de JxCat, ERC i la CUP. Just quan s'ha fet pública la sentència estava intervenint el diputat d'ERC Ruben Wagensberg  en el marc d'una moció de C's: «Aquella persona que fa dos anys que porteu dient colpista. La justícia arriba. Des d'avui Junqueras ha de ser una persona lliure».

El principal implicat també ha celebrat que la justícia ha arribat des d'Europa després de conèixer la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li dona la raó i avala que tenia immunitat abans de la sessió constitutiva del Parlament Europeu.  «S'han vulnerat els nostres drets i els de 2.000.000 de ciutadans que ens van votar. Nul·litat de la sentència i llibertat per tothom!».

Els fets

El 26 de maig Oriol Junqueras (ERC), Carles Puigdemont i Toni Comín (Junts) van guanyar les eleccions al Parlament Europeu. El BOE va publicar el 14 de juny la proclamació dels electes, una llista on constaven el nom dels tres independentistes. Poc després el Suprem va denegar el permís penitenciari a Junqueras per jurar la Constitució, requisit per assumir el mandat d'eurodiputat, mentre que la JEC no va permetre a Puigdemont i Comín fer aquest tràmit a distància.

Per això,  Espanya va enviar un llistat definitiu d'eurodiputats a Brussel·les on no hi havia els independentistes.  L'Eurocambra va dir que no els podia reconèixer perquè és competència dels estats comunicar els escollits. Així, cap d'ells va poder ocupar l'escó a l'Eurocambra en la seva constitució a Estrasburg, el 2 de juliol.

També et pot interessar...