Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un Consell Executiu quan era vicepresident del Govern.

Nou revés de la Justícia europea a Oriol Junqueras

ERC impugnava la denegació de Sassoli a la seva petició per reconèixer «urgentment» el seu líder com a eurodiputat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un Consell Executiu quan era vicepresident del Govern.
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu quan era vicepresident del Govern Puigdemont. | ACN

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha declarat «inadmissible» el recurs d'Oriol Junqueras contra la negativa del president del Parlament Europeu, David Sassoli, a adoptar mesures urgents per confirmar la seva immunitat com a eurodiputat.

La diputada republicana Diana Riba ho va demanar per carta a Sassoli el 4 de juliol del 2019, quan Junqueras encara era pres preventiu per la investigació del procés sobiranista català. El president del Parlament Europeu va denegar la petició i ho va comunicar a Riba per la mateixa via el 22 d'agost. A principis de novembre, després de la sentència del Suprem que el condemnava a 13 anys de presó per sedició, Junqueras va recórrer la decisió de Sassoli.

Els arguments de la justícia europea contra el recurs de Junqueras

El TGUE indica a la sentència que el president del Parlament «no està obligat de cap manera» a confirmar la immunitat d'un diputat europeu, per la qual cosa, la denegació de la petició de Riba «no és un acte impugnable». D'altra banda el tribunal també destaca que la sol·licitud de Riba «no podia donar lloc» a que Sassoli adoptés una mesura «generadora d'efectes jurídics obligatoris» davant les autoritats espanyoles.

La normativa europea estipula, segons subratlla el TGUE, que el president del Parlament pot adoptar una «iniciativa», no una «decisió». Això «posa de manifest» el caràcter «no vinculant» de la iniciativa que eventualment adopti amb caràcter urgent Sassoli «davant les autoritats nacionals destinatàries de la mateixa». A més, el tribunal subratlla que «no hi ha cap norma que disposi» que les autoritats nacionals «estiguin obligades» a donar-hi curs.

Junqueras crida a no repetir errors

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, alerta que repetir avui el mateix sense aplicar els aprenentatges, porta directament a la «derrota». «Per això apostem per construir una via àmplia, sabem que és imprescindible ser més i preparar-nos millor abans de tornar-ho a intentar per qualsevol via pacífica i democràtica. I lluny de simbolismes i paraules buides», ha afegit en una entrevista a 'El Confidencial' realitzada abans de l'ajornament electoral. Junqueras afirma que ERC mai renunciarà a la independència unilateral i assegura que no es penedeix de res: «Estic profundament orgullós d'estar a la presó per defensar les urnes i la democràcia».

Segons el líder dels republicans, l'aposta pel diàleg no és cap traïció ja que ERC va guanyar les eleccions espanyoles amb la bandera del 'sit and talk'. I, per tant, segons ha defensat, l'àmplia majoria de l'independentisme va avalar el diàleg. «ERC és independentista i no ha de demostrar i gesticular el que és», ha dit. Potser la pregunta hauria de fer-la a aquells que «s'han de tapar amb les banderes», ha reblat. Preguntat si està disposat a renunciar a «tornar-ho a fer», Junqueras ha replicat amb una pregunta: «Un demòcrata, com pot renunciar a la democràcia?». El líder d'ERC demana al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que sigui «valent i demòcrata» i a Felip VI li diria que als líders se'ls escull votant «i no en funció del seu cognom».