YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

La Justícia suïssa descarta canviar Hervé Falciani per Marta Rovira i Anna Gabriel

«La col·laboració en matèria de lliurament judicial està regida únicament pels tractats i les lleis», asseguren fonts judicials del país helvètic

Anna Gabriel Sabaté i Marta Rovira en una imatge d'arxiu
Anna Gabriel Sabaté i Marta Rovira en una imatge d'arxiu | Cedida

L'Oficina Federal de la Justícia de Suïssa (OFJ) ha assegurat a la radiotelevisió pública del país que, en cap cas, l'exinformàtic del banc HSBC, Hervé Falciani, «podrà ser objecte d'intercanvi» amb la secretaria general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, o l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel Sabaté. 

«La col·laboració en matèria de lliurament judicial està regida únicament pels tractats i les lleis, no hi té doncs cap marge per a un intercanvi», ha insistit el portaveu de l'OFJ, Folco Galli.  En aquest sentit, ha explicat que, «siguin les condicions que siguin per a una extradició, en aquest cas els Estats estran obligats a extradir la persona investigada». «Si les condicions no hi són, l'extradició no és possible», ha insistit. 

L'ordre de detenció dictada contra Falciani no era recent

La Policia Nacional va detenir Hervé Falciani el passat dimecres, seguint una ordre internacional de detenció i extradició emesa per les autoritats suïsses. L'expert en sistemes d'informació i extreballadors del banc HSBC està acusat de difondre noms de clients de l'entitat financera, un cas conegut com a 'llista Falciani'. 

Ara bé, segons han informat fonts de la justícia suïssa, l'ordre es va emetre el maig del 2017, i no el 19 de març. «És completament fals que només se'l reclami des del 19 de maç del 2018», ha insistit Folco Galli, que ha assenyalat que el maig de l'any passat, el país helvètic va «adaptar l'ordre original» de detenció al Sistema d'Informació de Schenguen (SIS), a petició del fiscal de Ginebra. 

Després de la detenció de Falciani, l'Audiència Nacional va assegurar que «la novetat» d'una «recent ordre internacional d'arrest» va obligar les autoritats a veure un «risc de fuga» que fins ara era «inexistent». És per això que la mateixa Fiscalia va reclamar al tribunal la «presó incondicional o mesures cautelars». Finalment, el detingut va quedar en llibertat amb mesures cautelars. 


Comentaris

envia el comentari