Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada

La Justícia suspèn el tercer grau dels presos catalans

La decisió afecta a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart

Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada
Els polítics catalans empresonats per l'1-O tornen al segon grau penitenciari | Europa Press

Dit i fet. El  jutjat de vigilància penitenciària 5  de Catalunya ha suspès amb efectes immediats el  tercer grau penitenciari  concedit a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, tal com havia demanat aquest dimarts al matí la Fiscalia Provincial de Barcelona. En un auto dictat aquesta tarda, la magistrada ha suspès la semillibertat dels presos sobre qui té jurisdicció. 

La decisió té efectes immediats i obligarà els presos a continuar en presó sense poder sortir fins que la jutge es pronunciï sobre la mesura. La magistrada dona  tres dies a les defenses per presentar un recurs, però mentre es resol l'assumpte els presos tornaran al segon grau. Per una altra banda, Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa resten a l'espera que es dicti la seva providència. 

El recurs de la Fiscalia

Aquest dimarts al matí, ha transcendit que la Fiscalia Provincial de Barcelonademanava la suspensió immediata del tercer grau dels presos de l'1-O en una resolució dictada la setmana passada. La Fiscalia sol·licitava la suspensió de la semillibertat mentre s'examinava el recurs encara que aquesta suspensió només afectava els recursos d'apel·lació, que en aquest cas serien davant el Tribunal Suprem.  La Fiscalia creu que no tenien lògica que els efectes no fossin suspensius també en el recurs  d'alçada presentat davant el jutge de vigilància, argument que finalment s'ha imposat. 

Caldrà veure si aquesta decisió també té els seus efectes suspensius respecte a Carme Forcadell  sobre qui la fiscalia també ha posat i sobre qui s'ha de pronunciar el jutjat de vigilància penintenciària de Wad-ras. 

 

L'ANC veu la decisió de fiscalia sobre el tercer grau com una «nova venjança d'Estat»

L'ANC ha qualificat la decisió de la fiscalia de Barcelona de recórrer el tercer grau dels polítics presos com una «nova venjança de l'Estat per part de la fiscalia que, com recordava el president Sánchez, depèn del govern espanyol». «El govern més progressista de la història avala de nou la vulneració de drets, ara els penitenciaris, de preses i presos polítics», afegeix l'entitat a través de Twitter.