rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ARA MATEIX

Cues quilomètriques a la C-32, a Premià, per un accident

El jutge exigeix als Mossos que entreguin els «mòbils secrets» de l'1-O abans de cinc dies

També demana que s'identifiquin els caps que van organitzar l'operatiu perquè declarin imputats per un delicte de desobediència
Imatge dels Mossos d'Esquadra a Catalunya. | Europa Press

 

Un dels jutges que investiga l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant el referèndum de l'1 d'octubre ha demanat al cos policial que entregui tota la informació sobre els suposats telèfons mòbils que es van repartir aquell dia a les patrulles perquè es poguessin comunicar sense que quedés cap rastre.

 

El Jutjat d'Instrucció número dos de Sabadell ha demanat a la policia catalana que entregui «amb la brevetat més gran possible i en un termini màxim de cinc dies» tota la «informació» que «acrediti la preexistència dels telèfons mòbils que, d'acord amb les declaracions dels investigats, van ser entregats als agents».

 

A més, el jutge també demana que «s'acrediti la seva titularitat» i s'especifiqui «quins telèfons en concret es van donar a cada patrulla». Al mateix temps, a l'ordre judicial també s'imputen els caps de l'operatiu d'aquell dia per un presumpte delicte de desobediència a l'autoritat policial i es demana la seva identificació per a poder ser citats a declarar.

Alguns mossos van revelar l'existència d'aquests telèfons

Durant la investigació de l'actuació feta pels Mossos l'1-O, alguns agents van explicar que els seus caps els hi havien repartit telèfons mòbils, com a mínim «un per patrulla».«No ens van donar explicacions de per què se'ns donava un telèfon mòbil. És el primer operatiu en què veiem que se'n donen a les patrulles», deia un dels mossos que va declarar.

 

Les converses no han quedat registrades

El fet que els agents es comuniquessin amb els seus caps d'aquesta forma, hauria provocat que les converses no haguessin quedat registrades i no hagin pogut estar analitzades pel jutge. Per això, el magistrat ha demanat «totes les comunicacions registrades durant la jornada l'1 d'octubre de 2017 a la Sala Regional de la Zona Metropolitana Nord, tant les entrants com les sortints, així com el contingut de les mateixes per qualsevol que hagi estat el mitjà que s'hagués usat per emetre tals comunicacions».

 

Els Mossos i la Policia Nacional, durant l'1-O | CatalunyaDiari.cat

Investigats vuit caps dels Mossos per un delicte de sedició

De forma paral·lela, les responsabilitats de l'1-O arriben als alts comandaments dels Mossos d'Esquadra. El jutjat d'instrucció número 3 de Cornellà de Llobregat enviarà a l'Audiència Nacional a fins a vuit caps dels Mossos d'Esquadra per un presumpte delicte de sedició.

 

Ferran López i Joan Carles Molinero —més enllà de l'excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que ja està sent investigat per la justícia espanyola— estan acusats, juntament amb els sis altres comandaments del cos català, d'haver permès la celebració del referèndum del primer d'octubre.

 

Els Mossos, en aquest sentit, havien rebut la directriu per part del ministeri de l'Interior espanyol d'impedir la votació, però, segons la denuncia, aquests van fer cas omís a la demanda policial espanyola.

 

En l'escrit de citació de la jutgessa Carmen Lamela a finals de novembre de 2017, aquesta sostenia que la cúpula dels Mossos d'Esquadra «va obstruir qualsevol actuació que bloquegés el pla estratègic cap a la independència» i, segons afegia, «es va dissenyar un pla premeditat» entre Trapero com a màxim responsable de la policia catalana i els «membres del comitè estratègic».

Comentaris