La jutge Lamela processa Trapero per delictes de sedició i organització criminal

Ell era el major dels Mossos durant el referèndum de l'1 d'octubre
Josep Lluís Trapero, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

L’Audiència Nacional ha decidit processar l’exmajor dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, per suposats delictes de sedició i organització criminal, segons ha informat aquest mateix dijous l’Alt Tribunal. En concret, es vinculen els fets que van tenir lloc els dies 20 i 21 de setembre davant del Departament d’Economia amb un possible delicte de sedició, i atribueixen a Traper un segon delicte pel referèndum del passat 1 d'octubre, a més d'un delicte d'organització criminal.

 

Lamela imputa per sedició i organització criminal Puig, Soler i Laplana

A més, la jutgessa Carmen Lamela ha decidit imputar per un delicte d'organització criminal i un únic delicte de sedició, pel referèndum de l'1-O, l'exdirector dels Mossos, Pere Soler, i l'exsecretari general d'Interior, César Puig i Casañas. Finalment, la magistrada també processa l'intendent Teresa Laplana per un delicte de sedició, pels fets que van tenir lloc davant el Departament d'Economia. 

 

En la seva interlocutòria, Carmen Lamela detalla totes les proves obtingudes durant la investigació, que demostrarien que els processats han format part i han exercit les seves activitats com a membres d'una complexa i heterogènia organització unida pel propòsit d'aconseguir la secessió de Catalunya al marge de les vies legals, alterant «l'organització política de l'Estat», amb «clara contravenció de l'ordre constitucional i estatutari». 

 

Una estratègia «perfectament coordinada»

En aquest sentit, creu la magistrada, «els integrants de l'organització han elaborat una premeditada estratègia perfectament coordinada», amb un «pla comú» i un «repartiment de papers i responsabilitats».

 

Entre altres, la interlocutòria posa com a exemple d'il·legalitats comeses «l'aprovació d'un marc legislatiu inconstitucional», la convocatòria «il·legal del referèndum», la «reiterada desobediència» a les resolucions del Tribunal Constitucional, la «utilització il·legal dels Mossos» i el desviament de fons públics.