Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Roda de premsa de la CUP.

Un jutge ordena la detenció de la diputada de la CUP Laia Estrada

La detenció ha estat ordenada per no anar a declarar per les protestes del Consell de Ministres del 2018

El jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona ha ordenat la detenció de la diputada de la CUP Laia Estrada després que no s'hagi presentat quan se l'ha requerit per declarar com a investigada per desordres públics, en el marc de les protestes contra el Consell de Ministres de Barcelona el 2018. 

Ho ha explicat la mateixa diputada a les portes del Parlament aquest dijous. «Aquí hi ha agents. Si em volem detenir, fem-ho ràpid», ha etzibat. Estrada ha negat que hi hagués violència en aquelles protestes i ha acusat els Mossos d'Esquadra d'elaborar atestats «fantasiosos», que «s'inventen desordres que han existit en protestes pacífiques». La causa es troba al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja que Estrada ara és diputada.

En una atenció als mitjans de comunicació, la diputada de la CUP ha lamentat que no s'hagi arxivat aquesta causa, com ja va passar amb dos altres procediments en què també estava investigada i pels quals tampoc va comparèixer, per les mobilitzacions de les vagues del 3 d'octubre i el 8 de novembre del 2017.

Laia Estrada titlla la situació d'«absurda» i «dantesca»

Per a l'ara diputada, aquesta és una situació «absurda» i «dantesca». «Vam dedicar-nos a caminar molt. No hi va haver cap mena de desordre ni de violència», ha recordat sobre les protestes en què va participar a Tarragona contra el Consell de Ministres que va tenir lloc a Barcelona el desembre del 2018.

Estrada ha destacat que els militants i sobretot els càrrecs electes de la CUP decideixen no comparèixer de manera voluntària als jutjats quan han de declarar per processos que deriven d'atestats «totalment fantasiosos, elaborats per Mossos d'Esquadra, que distorsionen la realitat i que en manifestacions de protestes pacífiques s'inventen desordres que no han existit».

La diputada de la CUP assenyala la Generalitat

La diputada ha afirmat que són «3.000 persones represaliades per participar en les protestes del moviment independentista» i ha carregat: «De l'Estat esperem pals, però de la Generalitat, no. I quan parlem del cos de Mossos d'Esquadra, hem d'assenyalar la Generalitat».

Preguntada pels periodistes, i en vista de la detenció, la diputada ha confirmat que en les properes hores continuarà amb l'activitat política prevista. La causa ha passat al TSJC per la condició d'aforada, però la detenció l'ha ordenat el jutjat de Tarragona per acabar la instrucció.

Borràs encarrega un informe al Parlament per defensar la immunitat de Laia Estrada

Sobre aquest assumpte ha mogut fitxa Laura Borràs, la presidenta del Parlament, que acaba de fer públic que ha demanat que es faci una «certificació oficial» des dels serveis jurídics del Parlament perquè Laia Estrada pugui defensar-se davant de la Justícia per la seva immunitat com a condició de diputada. 

Segons ha fet saber Borràs, l'article 22 del reglament estableix que durant el mandat, els diputats «no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]