Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Zapatero

El jutge rebutja la querella de VOX per la suposada col·laboració de Zapatero amb ETA

No s'admet a tràmit la querella perquè el jutge creu que els fets denunciats i basats en la negociació amb ETA, no són consecutius de delicte

Zapatero
El jutge ha rebutjat la querella de VOX en contra de Zapatero per col·laborar amb ETA | EFE

 

El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha rebutjat aquest dijous la querella interposada per VOX contra José Luis Rodríguez Zapatero,  l'expresident del Govern, pels delictes d'omissió del deure de perseguir delictes, per la revelació de secrets i col·laboració amb ETA.

Pedraz ha pres aquesta decisió després que la Fiscalia de l'Audiència Nacional, dirigida per Jesús Alonso, informés contra l'admissió de la querella  en creure que els fets denunciats i basats en la negociació amb ETA, no són consecutius de delicte. Així ho va notificar ahir, dijous, en concordança al que ja va establir el Tribunal Suprem el 2006, 2011 i 2014.

El partit de VOX va acusar Zapatero de, suposadament,  haver «alertat» a ETA sobre les «intervencions policials» en territori francès, la qual cosa va portar als atemptats posteriors. Una querella que sorgeix de la interpretació que el partit va fer de les actes de negociació entre la Moncloa i l'organització terrorista durant el govern de Zapatero i després de sortir a la llum noves informacions.

El jutge dona suport a la Fiscalia

El jutge expressa que la querella es fonamenta en «afirmacions lluny de sustent probatori, que és, en definitiva, el que les parts han d'aportar quan volen iniciar un procediment penal».  En la resolució el jutge reprodueix l'informe de la Fiscalia on s'analitza si els fets podien ser constitutius del delicte, els quals el fiscal també afirma que no tenen «rellevància penal».

La querella «no és nova»

El fiscal ha recordat que  l'acusació de col·laboració amb ETA en relació a les negociacions «no és nova», ja que en el seu dia el Jutjat Central d'Instrucció número 6 va tramitar un procediment contra diversos assistents a aquestes trobades, entre ells l'expresident del PSE, Jesús Eguiguren, i l'exvocal del Consell General del Poder Judicial Javier Gómez Benítez. Unes acusacions que van arribar al Tribunal Suprem i que el 2011 l'alt tribunal va establir que les converses no tenien un caràcter delictiu i que tenien l'«aval del Parlament de la Nació». També en una altra resolució del 2014 el Suprem va fallar en contra les querelles.

També et pot interessar...