Un jutge paralitza de manera cautelar l'exhumació de Franco

El magistrat suspèn la llicència urbanística per treure el cos del dictador a petició d'un particular | Delgado, però, subratlla que el recurs pel qual s'ha aturat l'exhumació de Franco l'havien desestimat set jutjats

Un jutge ha suspès l'exhumació de Franco
Un jutge ha suspès l'exhumació de Franco | CatalunyaDiari.cat

El jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid ha acceptat la petició de mesures cautelars urgents d'un veí de San Lorenzo del Escorial perquè es paralitzi l'exhumació de Francisco Franco, segons ha avançat 'El Independiente' aquest dimarts.

Concretament, el jutjat ha invalidat l'informe de l'ajuntament del municipi, on està ubicat el Valle de los Caídos, que donava el vistiplau a les obres per treure el cos del dictador del mausoleu. Així doncs, a petició d'un particular, el magistrat ha suspès la llicència municipal d'obres menors que autoritzava el govern espanyol a aixecar el paviment de marbre, la llosa de pedra de la sepultura de Franco i traslladar-lo a un altre lloc.

L'auto apunta sobretot a raons de seguretat i al risc que podria comportar la maniobra. Segons els magistrats, l'exhumació «no es pot executar sense garanties tècniques i mecàniques que puguin posar en perill la vida o la integritat física dels tècnics operaris». 

El govern no descarta recórrer

Dolores Delgado ha subratllat aquest dimarts que el recurs pel qual s'ha aturat l'exhumació del dictador Francisco Franco havia estat desestimat per set jutjats anteriorment. La ministra de Justícia ha assenyalat que el recurs s'havia desestimat de manera «unànime» en les altres ocasions, per la qual cosa l'executiu analitzarà si aquesta vegada hi ha hagut «algun element diferent».

Un jutjat del Contenciós Administratiu ha decidit com a mesura «cautelaríssima i provisional», segons ha afirmat Delgado, aturar la llicència d'obres de l'exhumació. «Respectem les decisions judicials», ha explicat la ministra, que ha afegit que «això no vol dir» que un cop estudiada la resolució administrativa no es decideixi interposar-hi recurs.

Operació «poc segura» i «poc urgent»

Una de les raons per les quals s'ordena la suspensió cautelar de l'exhumació de Franco és l'absència d'un «estudi rigorós i seriós sobre la seguretat de tota l'operació». A més, l'auto apunta a la falta d'«especial urgència» per justificar la decisió judicial, tenint en compte que «fa més de 44 anys que el cos és enterrat» al lloc.

«És decisiu recordar que es tracta de remoure unes lloses de marbre, que a la vegada tapen una llosa de granit d'uns 2.000 quilos de pes. I no fa falta ser arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer ni mestre d'obres per adonar-se de la complicació que comporta i del perill pel risc evident de caiguda, trencament o qualsevol altre accident que pot comportar», declara el jutge José Yusty Bastarreche.

El magistrat accepta la impugnació del particular perquè considera que l'operació no es realitzaria en conformitat amb la legalitat vigent i, sobretot, «no es pot portar a terme amb seguretat» ni garantir que cap de les persones que participin en la maniobra en surtin il·lesos.


Comentaris

envia el comentari