IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La jutgessa Lamela va tractar d'aconseguir l'extradició exprés del Govern defensant que era corrupte

Es va marcar aquesta casella perquè era l'únic delicte reconegut a Bèlgica que podria agilitzar el procés

Carles Puigdemont, en una imagen de archivo en Bruselas
Carles Puigdemont, a una imatge d'arxiu a Brussel·les | Cedida

Gran part de l'atenció catalana i espanyola està posada en aquests moments a Brussel·les, on Carles Puigdemont i els quatre exconsellers segueixen pendents de saber si seran extraditats o no.

Per agilitzar el procés i aconseguir una extradició exprés, la jutgessa del cas, Carmen Lamela, va tractar de convèncer a Bèlgica que els imputats eren corruptes. Com informa ‘El Diario.es’, Lamela va tractar d'aconseguir validar la petició, assegurant que se'ls acusava, entre altres coses, de corrupció; un delicte que si està tipificat i reconegut al país.

De fet, les extradicions són gairebé automàtiques quan els delictes que s'imputen als «fugitius» s'adscriuen en una de les més de 30 categories designades. No obstant això, ja que en cap d'aquestes caselles figura l'opció de rebel·lió o sedició, la jutgessa s'ha vist obligada a justificar-ho posant una marca en la casella on figurava la categoria de corrupció.

Notables diferències entre els càrrecs imputats

S'ha de destacar que, Lamela, ha enviat un escrit a Brussel·les demanant les extradicions, emparant-se en cinc tipus de delictes: prevaricació, desobediència, sedició, rebel·lió i malversació de cabals públics; si bé cal recordar que solament planteja tres d'aquests —rebel·lió, sedició i malversació—, en les seves ordres d'empresonament.

Sorprèn el molt que canvien els delictes d'un document a un altre, i també el fet que, com figura en l'ordre d'empresonament: «el delicte de rebel·lió absorbiria els delictes de sedició, desobediència i prevaricació».


D'altra banda, l'escrit enviat a Bèlgica exposa el següent: «el Govern amb les seves proclames i la seva conducta de sistemàtica desobediència al Tribunal Constitucional va anar encoratjant un moviment d'insurrecció activa entre la població enfront de l'autoritat legítima de les institucions de l'Estat amb la finalitat d'aconseguir el seu objectiu secessionista, sabent que, per la seva il·legalitat, el referèndum només podria celebrar-se per la força coactiva de la munió mobilitzada a aquests efectes».

Imagen de la jueza Carmen Lamela
Imatge de la jutgessa Carmen Lamela | Cedida

És fonamental remarcar que, com el delicte de corrupció no ha estat acceptat per Bèlgica, que ha considerat que no procedia, el procés s'ha paralitzat i l'extradició que podria haver estat instantània no s'ha dut a terme.

Contràriament, com emfatitza l'esmentat mitjà, la justícia belga ha decidit que convé indagar més sobre les acusacions que els ha remès Lamela, i han desestimat la idea de considerar a Puigdemont i als quatre consellers com a corruptes.
 

El formulario que Lamela ha rellenado para pedir la extradición de Puigdemont y los consellers
El formulari que Lamela ha omplert per demanar l'extradició de Puigdemont i els consellers | El Diario

Comentaris

envia el comentari