Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laura Borràs i Carles Puigdemont

JxCat no vota una proposta de regularització migratòria després de donar-hi suport en públic

La CUP va assenyalar la contradictòria posició de la formació 'puigdemontista'

Laura Borràs i Carles Puigdemont
Laura Borràs i Carles Puigdemont en una reunió a Waterloo. | ACN

La setmana parlamentària a Madrid ens deixava, fa uns dies, una contradicció flagrant protagonitzada per la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs. Era dimarts, 22 de setembre, quan diversos grups parlamentaris presentaven, a les portes del Congrés, una proposició no de llei amb l'eslògan 'Regularización ya', impulsada per diversos col·lectius d'immigrants que reclamaven la regularització permanent per a tots els que es troben en situació irregular, la flexibilització dels tràmits de reunificació familiar o la resolució favorable i urgent de les sol·licituds de papers per als joves d'entre 18 i 21 anys que treballen al món agrari.

La proposta era presentada amb tots els grups que hi donaven suport: hi havia representants d'Unides Podem, ERC, Més País, Compromís, Bildu, la CUP i també Junts per Catalunya, amb Laura Borràs al capdavant. Tots plegats es van fer la fotografia de suport a la proposició no de llei, que va ser votada al Congrés 24 hores més tard, dimecres dia 23 de setembre.

El moviment de JxCat: del suport públic a l'abstenció en 24 hores

Però hi va haver un moviment sorprenent per part de Junts per Catalunya. Malgrat haver-se fotografiat el dia anterior donant suport a la proposta, els quatre diputats de la formació van acabar abstenint-se. Una paradoxa flagrant per part de la formació de Carles Puigdemont, que malgrat haver-se sumat a la iniciativa públicament, decidia no votar-la, també de forma pública.

La giragonsa dels quatre diputats comandats per Laura Borràs es podria atribuir a la voluntat expressa de mantenir-se a l'uníson amb els quatre representants del PDeCAT, que el dia abans no s'havien sumat a la presentació de 'Regularización ya'. De fet, la trajectòria política del PDeCAT —i l'antiga Convergència— al voltant de les qüestions migratòries els situa en una posició més liberal, allunyada de les demandes que es feien a la proposta, de manera que no va sorprendre la seva absència.

JxCat, però, que sí que hi havia estat i que manté uns postulats més progressistes, va acabar reculant. Finalment, els vuit diputats postconvergents —els quatre del PDeCAT i els quatre de Junts, després del canvi de postura— van acabar votant en el mateix sentit: abstenint-se. La proposta va ser tombada amb els vots contraris de la majoria de la cambra, amb PSOE, PP i Vox al capdavant del 'no'.

La CUP ataca JxCat

Tot i que el canvi de postura de Junts va passar desapercebut, sí que va generar reaccions a les xarxes. Un exemple és la piulada que va emetre el diputat de la CUP, Albert Botran, deixant en evidència la formació liderada per Laura Borràs. Els cupaires van voler assenyalar com Junts, tot i fer-se la foto per la proposta, van acabar no votant-la hores més tard: