Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Jordi Sànchez sortint de la presó

Sorpresa a JxCat per l'anunci d'ERC: Jordi Sànchez respon a la petició d'Aragonès

Junts manté que l'acord és possible però garanteix que estudiaria si cedeix 4 vots si ERC s'entén amb CUP i comuns

JxCat manté que l'acord amb ERC és «possible», després que el coordinador nacional i candidat dels republicans, Pere Aragonès, hagi anunciat que assumeixen formar govern en minoria. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha admès que els ha «sorprès» l'anunci d'Aragonès, i ha continuat allargant la mà a ERC per un executiu independentista.

Això no obstant, si els republicans opten per governar en solitari i arriben a un acord amb la CUP i els comuns, Sànchez ha garantit que el partit estudiarà que quatre dels seus diputats facilitin la investidura d'Aragonès i per «un front d'esquerres per tirar endavant la seva oferta programàtica». «No especularem amb eleccions», ha afegit.

Sànchez ha expressat que Junts «decidirà quina serà la seva posició» davant una eventual investidura de Pere Aragonès amb la seva aposta per un Govern en solitari «en funció de l'acord» al qual acabin arribant. Així, s'ha compromès a posar damunt la taula que quatre diputats facilitin la investidura «d'un front d'esquerres», si Aragonès manté el suport que la CUP li ha garantit i aconsegueix que els comuns li donin el seu. La proposta de Sànchez, si els comuns finalment optessin per facilitar la investidura d'Aragonès, permetria que el candidat d'ERC fos investit en segona volta amb una majoria simple.

Consideren que les converses amb ERC havien anat «raonablement bé»

Sànchez considera que les converses amb ERC fins ara havien anat «raonablement bé» perquè «s'havia tancat bona part d'acords en matèria de govern». «Ens ha sorprès la determinació d'Aragonès en comminar-nos a cedir-li els vots de Junts», ha admès, i ha dit que aquesta «contundència» li hauria agradat que també la mostrés amb la manca de resultats en les relacions amb el govern espanyol. De totes maneres, ha mostrat la voluntat dels postconvergents a arribar a un acord, que considera que està «a tocar».

«Estem convençuts que un acord és possible, no valen excuses, no és normal renunciar a la possibilitat d'un acord estratègic quan el país està en la situació que es troba i viu la repressió que viu», ha manifestat en la videoconferència, des de la presó de Lledoners. El secretari general de Junts ha dit que per part del seu partit «no hi haurà cap inconvenient» en fer que hi hagi entesa de manera ràpida i abans del 26 de maig, la data límit perquè hi hagi una investidura i que no es convoquin de manera automàtica unes noves eleccions.

Un dels esculls en les negociacions és el paper del Consell per la República. Aragonès ha dit que la proposta que ha fet Junts és que hi hagi un òrgan «que diu al Govern què ha de fer i quan ho ha de fer, això és una tutela i el president i la Generalitat no són uns gerents, no són uns administradors». 

«No és cert que s'hagi proposat cap tutela al president de la Generalitat», ha replicat Sànchez, que ha dit que JxCat ha deixat «ben clar des del primer moment que el Govern no pot ser tutelat per ningú». Sànchez sí que aposta per un «òrgan col·legiat, compartit amb altres formacions independentistes i entitats sobiranistes per continuar avançant» en el procés independentista.

Sànchez ha negat també que vulguin «determinar» l'acció dels grups parlamentaris independentistes a Madrid, i ha matisat que advoquen per «un treball coordinat». «Només fent valdre la força de la unitat tindrem possibilitat de posar l'Estat espanyol contra les cordes», ha continuat. «No aspirem a transformar per la porta del darrere els resultats de les darreres eleccions espanyoles; Junts té quatre diputats; ERC, 13; i la CUP, 2. No pretenem alterar les majories», ha insistit.

Sànchez ha considerat que l'aportació de Junts al país «és del tot necessària» i ha considerat que són «clau a l'hora de vertebrar un projecte independentista».

Puigdemont adverteix que no es deixaran «trepitjar»

El president de Junts, Carles Puigdemont, ha expressat que el seu partit està preparat per «batallar des d'on calgui» i que no es deixarà «trepitjar», sense que hagi explicitat a qui va dirigit aquest missatge. 

L'expresident del Govern, en una videoconferència des de Bèlgica, ha dit que «l'independentisme necessita més que mai que Junts existeixi i que sigui decisiva». «No ens deixarem faltar al respecte, és un avís a tots aquells que ens han menystingut com a proposta estratègica; no ens deixarem trepitjar».

Anna Erra, presidenta del consell nacional de JxCat

Junts ha celebrat aquest dissabte al migdia l'acte de cloenda del congrés nacional extraordinari per escollir la presidència del consell nacional, que recaurà en l'alcaldessa de Vic i diputada al Parlament, Anna Erra, que ha estat l'única candidata i ha rebut el 72% dels suports de la militància. D'altra banda, Josep Pagès serà el defensor de l'afiliat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]