Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Laura Borràs amb una estelada en una butaca situada entre els dos polítics

JxCat anuncia la seva abstenció i impedirà la investidura d'Aragonès en primera volta

Els postconvergents consideren que no hi ha acord per a un Govern prou «fort i sòlid»

Pere Aragonès haurà d'esperar per ser investit president de la Generalitat de Catalunya. JxCat ha decidit abstenir-se en la votació de demà divendres al ple d'investidura del candidat d'ERC i provocarà així que la seva candidatura fracassi, almenys en primera volta. Després que ERC s'hagi assegurat el vot afirmatiu de la CUP, JxCat ha reunit la seva executiva de forma extraordinària aquest dijous a la tarda per decidir què faran els seus 32 diputats quan Aragonès se sotmeti a votació. Finalment, després de més de dues hores de debat intern, s'ha decidit que el grup s'abstingui en considerar que no hi ha acord per a un Govern prou «fort i sòlid».

Segons fonts coneixedores de la reunió, citades per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), no s'ha produït cap votació en l'executiva dels juntaires i l'única decisió que ha sortit de la trobada ha estat continuar negociant amb ERC per assolir un acord de cara a la segona votació. Aquesta segona volta se celebrarà, amb tota probabilitat, dimarts, un cop transcorreguts dos dies hàbils des de la primera votació. En aquesta ocasió, no caldria la majoria absoluta del ple per ser investit president sinó que només és necessari obtenir més vots afirmatius que negatius, és a dir, majoria simple.

Si tampoc hi hagués acord entre republicans i postconvergents de cara a dimarts, el partit de Carles Puigdemont manté l'aposta per continuar parlant amb ERC «els pròxims dies o setmanes".

«No s'ha pogut arribar a cap acord de legislatura»

En un comunicat, JxCat ha explicat que la trobada d'aquesta tarda ha servit perquè la comissió negociadora —formada pels diputats al Parlament Elsa Artadi, Josep Rius i Francesc de Dalmases, la diputada al Congrés Míriam Nogueras i el secretari general del partit, Jordi Sànchez— exposés les «nombroses reunions» que han mantingut amb ERC i la CUP.

El balanç que n'han fet de les mateixes és que «no s'ha pogut arribar a cap acord de legislatura» que permeti un executiu estable per «sortir de la crisi social i econòmica que pateix Catalunya» i que a la vegada implementi «el mandat de les eleccions» del passat 14 de febrer.

El partit de Puigdemont conclou el seu comunicat assegurant que «l'objectiu de JxCat ha estat i continua sent la configuració d'un acord de legislatura que garanteixi un Govern independentista».