Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laura Borràs, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats.

JxCat aprovarà el primer pas dels pressupostos espanyols tot i defensar la «confrontació»

Borràs ha desvinculat aquest suport de la negociació pressupostària

Laura Borràs, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats.
Junts per Catalunya donarà suport a suspendre les regles fiscals per als anys 2021 i 2022. | EP

Tot i defensar la «confrontació» amb l'Estat espanyol i haver criticat en els darrers mesos els acords d'ERC amb el govern del PSOE i Unides Podem, Junts per Catalunya se sumarà a la majoria de la investidura. Els quatre diputats 'puigdemontistes' al Congrés se sumaran als d'ERC i el PDeCAT i donaran suport a la suspensió de les regles fiscals per als exercicis 2021 i 2022.

La portaveu del grup de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha anunciat el vot a favor per garantir que els ajuntaments catalans i la Generalitat disposen de liquiditat per afrontar la pandèmia, però ha desvinculat aquest vot de la negociació dels pressupostos. En tot cas, Borràs ha assegurat que l'executiu espanyol actua «tard», però amb el suport de JxCat al govern espanyol es desmarquen de la confrontació directa pregonada en els darrers mesos des de la cúpula del partit a Waterloo i Lledoners.

La CUP també votarà a favor de la suspensió de les regles fiscals

Des de la CUP, han recordat que l'aixecament dels objectius d'estabilitat pressupostària «no deixa de ser una excepció que ja preveu l'article 135 de la Constitució en el seu punt 4, per causes majors». «Constatem que la crisi sanitària i econòmica marcada per la covid-19 han posat de manifest allò que és imprescindible per la vida: els serveis públics», sosté la CUP, que considera «que el govern espanyol segueix quedant-se curt en les mesures econòmiques, fiscals i polítiques per combatre la desigualtat i la crisi».

Els anticapitalistes reclamen que es derogui l'article 135 de la Constitució —que fixa el principi d'estabilitat pressupostaria i va ser reformat després de la crisi del 2008— així com la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (RSAL).

Així doncs, JxCat i CUP se sumaran a ERC en el suport al govern espanyol a la suspensió de les regles fiscals per als propers dos exercicis. Perquè s'aprovi, cal majoria absoluta, a la qual s'arribarà amb el suport d'altres forces polítiques com ara Més País, Compromís o altres formacions menors; si bé tampoc no es descarta el suport de Ciutadans.