JxCat decideix tornar a proposar Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat

El grup parlamentari ho ha decidit en una reunió a Berlín aquest dissabte

Albert Batet, Elsa Artadi, Carles Puigdemont i Josep Costa
Albert Batet, Elsa Artadi, Carles Puigdemont i Josep Costa | CatalunyaDiari.cat

En la reunió celebrada a Berlín aquest dissabte a la tarda, els membres de JxCat han decidit tornar a apostar per Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat. Segons ha explicat el portaveu del grup parlamentari, Eduard Pujol, la decisió ha estat unànime i es vol fer la votació d'investidura abans del pròxim 14 de maig. La idea de la formació és escollir «el president legítim, que va sortir del mandat de les urnes».

Aquesta proposta de JxCat ve motivada per la reforma de la Llei de la Presidència que va aprovar el Ple del Parlament aquest divendres i que permetria la investidura de Carles Puigdemont des de la distància. A més, també afavoreix que el nou Govern que es formi pugui tenir consellers operant des de l'estranger.

Artadi hauria renunciat a ser candidata

Un dels noms que més sonaba en cas de que el candiat no fos Puigdemont era el d'Elsa Artadi, però aquest divendres hauria retirat la seva candidatura com a presidenta de la Generalitat.

Pel que sembla, la portaveu adjunta de JxCat no voldria tindre un paper simbòlic mentre Puigdemont és qui realment decideix des d'Alemanya i hauria declinat aquesta responsabilitat. Això sí, Artadi formaria part del nou executiu com a consellera de presidència, càrrec que en l'anterior legislatura ocupava Jordi Turull, i com a portaveu del Govern.

La candidatura de Puigdemont, suspesa pel TC

Tot la proposta de JxCat, el cert és que la setmana passada el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit la impugnació que el govern espanyol havia presentat de cara a la primera candidatura de Carles Puigdemont com a la presidència de la Generalitat i la consegüent convocatòria d'un ple d'investidura el 30 de gener de 2018.

El govern espanyol va recórrer contra aquella designació i l'alt tribunal va decidir el passat 6 de març ajornar la seva decisió sobre si admetre a tràmit aquest recurs, alçat contra la convocatòria d'un ple del Parlament per investir telemàticament a Carles Puigdemont. Provisionalment, el Tribunal Constitucional va decidir mantenir la seva candidatura suspesa, però ara ha admès a tràmit el recurs de l'executiu, el que el portarà a pronunciar-se sobre el fons de l'assumpte.

«Puigdemont no serà president, recorrerem tot el que hàgim de recórrer»

El govern espanyol s'ha mostrat clar i contundent en la seva negativa a què Carles Puigdemont sigui novament envestit com a president de la Generalitat. L'executiu encapçalat per Mariano Rajoy ha anunciat que portarà al Tribunal Constitucional la reforma de la Llei de la presidència. «Puigdemont no serà president, recorrerem tot el que hàgim de recórrer com a govern», han dit fonts de La Moncloa en alguna ocasió.


Comentaris

envia el comentari