JxCat es desmarca del PDeCAT al Congrés i no votarà a favor de prorrogar l'estat d'alarma

Els diputats del Partit Demòcrata van anunciar dilluns el seu suport a la pròrroga proposada pel govern espanyol

Laura Borràs, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats.
Junts per Catalunya ha decidit desmarcar-se del PDeCAT en la votació sobre la pròrroga de l'estat d'alarma. | EP

Junts per Catalunya ja ha decidit: segons ha explicat aquest dijous al migdia RAC1, els quatre diputats 'puigdemontistes' al Congrés —Laura Borràs, Mírian Nogueras, Jaume Alonso-Cuevillas i Mariona Illamola— no votaran a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma que el govern espanyol proposa fins el 9 de març. Tot apunta que optaran per l'abstenció, desmarcant-se així dels quatre diputats del PDeCAT —Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell—, que el passat dilluns ja anunciaven que hi votarien a favor. D'aquesta manera, per primera vegada es visualitzarà al Congrés dels Diputats l'escissió de JxCat respecte del PDeCAT amb la decisió dels 'puigdemontistes' de votar en sentit diferent que el Partit Demòcrata.

JxCat trenca la «unitat» amb el PDeCAT

El trencament no anirà més enllà, ja que PDeCAT i JxCat segueixen convivint dins del Grup Plural que comparteixen amb Compromís, Més País i el BNG: la sortida del PDeCat comportaria que tots anessin a parar al Grup Mixt. Per tant, la imatge que es produirà aquest dijous —la votació es preveu a mitja tarda— serà la màxima escenificació del trencament que es veurà durant aquesta legislatura al Congrés.

La notícia és que avui es materialitza per primera vegada i que Laura Borràs, la portaveu de JxCat a Madrid, trenca amb allò que ella mateixa ha reivindicat en diverses aparicions als mitjans de comunicació en les últimes setmanes: la unitat, especialment la dels diputats del PDeCAT i JxCat a Madrid. Si una de les cartes de Borràs per ser candidata a la Generalitat era presentar-se com a garant de l'entesa entre les dues formacions, a partir d'aquest dijous, l'argument quedarà trencat.

Una ruptura que ha anat guanyant força durant la setmana

Aquest dimecres les dues formacions ja van registrar propostes de resolució per separat a la pròrroga de l'estat d'alarma, pas previ per a les votacions diferenciades de dijous. JxCat va presentar dinou propostes de resolució signades per Laura Borràs, reclamant entre altres coses una durada màxima de dos mesos de l'estat d'alarma, en la línia de la proposta que va fer el PP; mentre que el PDeCAT va presentar tres propostes signades per Ferran Bel, acceptant, en el seu cas, que l'estat d'alarma duri quatre mesos, fins el 9 de març, i que el president espanyol hagi de comparèixer cada dos mesos al ple del Congrés per retre comptes de la situació. Propostes diferenciades que escenificaven ja un trencament que JxCat confirmarà a la votació d'aquesta tarda.


Comentaris

envia el comentari