JxCat i ERC arriben a un acord sobre els diputats suspesos per Llarena

Torrent i Costa explicaran tots els detalls en una compareixença que està prevista pel migdia d'aquest dimarts 25 de setembre
Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya
Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

Després de setmanes de tensions,Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya finalment han aconseguit arribar a un acord i han decidit que els diputats que van ser suspesos pel Tribunal Suprem no renunciaran a l'acta.

 

Aquest acord també inclou demanar a la comissió de l'estatut dels diputats un informe i, a més a més, JxCAT i ERC han decidit que ple del Parlament serà qui decidirà la solució concreta a la suspensió dels diputats que el jutge Pablo Llarena va demanar, però sense que alteri les majories actuals.

 

Finalment, tots els detalls d'aquest acord entre JxCAT i ERC seran explicats pel president del Parlament, Roger Torrent, i pel vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa en una compareixença que està prevista pel migdia d'aquest dimarts 25 de setembre.

 

Els diputats suspesos per Llarena

A principis del mes de juliol, el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena que està a l'espera de judici a Bèlgica, va decidir suspendre dels càrrecs públics a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez. Així doncs, des d'aquell precís moment, els diputats van perdre el dret a delegar el seu vot i els partits independentistes es van veure obligats a fer córrer les llistes i substituir-los en els escons o si nó perdrien la majoria.

 

A partir d'aquí van aparèixer les tensions i les discrepàncies al Parlament de Catalunya entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya que no van saber com aplicar la resolució de Llarena sobre la suspensió dels diputats processats per rebel·lió.

 

Josep Costa, vicepresident primer de la mesa del Parlament
Josep Costa, vicepresident primer de la mesa del Parlament | Cedida

 

El ple al Parlament, suspès fins a l'octubre

Com que no es van posar d'acord, el president de la mesa del Parlament, Roger Torrent, va decidir suspendre el ple. Per la seva banda, JxCAT no volia que se substituís Puigdemont i es va tancar en banda no acceptant ni tan sols una substitució temporal. Però al llarg de les següents setmanes, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana tampoc van aconseguir arribar a cap acord sobre com aplicar la substitució de càrrecs públics d'alguns diputats processats, provocant un bloqueig al Parlament.

 

Amb la qual cosa, el president de la cambra, Roger Torrent, va decidir que no se celebraria una nova sessió fins que no s'arribés a un acord sobre el tema i que garantís, a més, les majories parlamentàries. Per tant, Torrent va anunciar que a principis del mes d'octubre es duria a terme el debat de política general per tractar aquest tema que provoca tanta discòrdia entre JxCAT i ERC.

 

Però finalment, setmanes més tard, tant JxCAT i ERC han pogut arribar a un acord sobre la solució concreta que es durà a terme amb la suspensió dels diputats que el jutge Pablo Llarena va sentenciar el passat mes de juliol al Tribunal Suprem.Comentaris

envia el comentari