Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

ERC s'abstindrà a la investidura si PSOE i Podem pacten, mentre que JxCAT manté la divisió interna

JxCat ja es va reunir ahir a Lledoners, però també ho ha fet avui | ERC, per la seva banda, ha convocat reunió extraordinària per aquest matí

Torra s'ha reunit amb JxCat per a decidir quina posició prenen per a l'investidura de Sánchez | Cedida

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat una reunió de JxCat que s'ha celebrat durant poc més d'una hora al Parlament a partir de les 8 hores del matí. Els postconvergents continuen el debat sobre el vot a la investidura de la setmana que ve de Pedro Sánchez després que ahir dijous es reunissin a Lledoners amb electes suspesos i empresonats, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

De moment,  no fixen una posició de vot, ja que es mantenen a l'espera de veure si hi ha moviments a Madrid d'última hora – com ara, un pacte entre Podemos i PSOE –, tenint en compte que la primera votació serà dimarts que ve i fins dijous no hi haurà la segona votació, quan només és necessària la majoria simple per investir Sánchez. Tot i això, sembla que estarien valorant dues opcions: el 'no' o l''abstenció', fet que si acabés succeint, seria contrari a la carta que va fer pública Torra el passat dimecres.

Laura Borràs, cara visible a Madrid, ha estat l'encarregada d'explicar els resultats de la reunió. Obviant la manca d'acord, ha posat de relleu que a dia d'avui el més probable seria un vot negatiu a la investidura, tot i que volen esperar a dilluns. La reunió d'avui ha tornat a evidenciar la divisió interna: el nucli de Quim Torra vol el no, mentre que el sector més proper al PDeCAT busca l'abstenció. A hores d'ara és impossible saber qui resultarà vencedor.

La carta de Torra a 'La Vanguardia' apostant pel 'no'

El debat es produeix després que el president Torra publiqués aquest dijous una  carta oberta a 'La Vanguardia' en què apostava pel 'no' a Sánchez si aquest no accepta un diàleg que inclogui l'autodeterminació.

A la reunió del Parlament hi han participat el portaveu de JxCat a la cambra catalana,  Albert Batet; el portaveu adjunt Eduard Pujol; la regidora de l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi; la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs; el senador  Josep Lluís Cleries i el conseller d'Interior, Miquel Buch, entre d'altres. Per altra banda, a la cita de Lledoners  també hi van acudir membres com Núria Nogueras, Jaume Alonso-Cuevillas i Sergi Miquel, a més dels presos.

Gabriel Rufian
Gabriel Rufián insta al PSOE i Podemos a negociar | Catalunya Diari

 

ERC s'obre a un pacte amb PSOE i Podemos

Paral·lelament, ERC també ha debatut internament  sobre el sentit del seu vot aquest divendres en una reunió extraordinària del partit. El portaveu del partit a Madrid, Gabriel Rufián, ha instat a Podemos i PSOE a negociar. També ha avisat que seria d'una «enorme irresponsabilitat» arribar al debat de votació de la setmana que ve sense cap acord. «Si arriben a un acord, per nosaltres no serà», ha insistit un cop en declaracions a la premsa a la sortida de la reunió extraordinària que ha mantingut ERC avui, divendres, al matí. 

A més, Rufián ha advertit que,  si no hi ha un acord i, en conseqüència, es convoquen unes noves eleccions, s'estaria donant una «segona oportunitat als fills d'Aznar» i que seria un error «històric». 

Com ha informat  la portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats,  Adriana Lastra, ha reconegut que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, està disposat a negociar l'entrada de membres de Podem al seu govern,  i no ha negat que pugui incorporar-s'hi la portaveu de la formació lila, Irene Montero.  «El principal escull és Iglesias», ha assenyalat, i ha afegit que «parlem de la participació d'altres membres de Podem», en referència a la possible incorporació d'altres dirigents del partit, com Pablo Echenique, Rafael Mayoral o Irene Montero. Aquesta situació es presenta després del rebuig públic de Sánchez cap a Iglesias per «parlar de presos polítics», mentre Podemos segueix defensant que ha de ser el seu líder qui participi en el govern.

També et pot interessar...