ÚLTIMA HORA

🚄 Una avaria entre Sants i Plaça Catalunya provoca retards a les línies R1, R3 i R4

JxCat exigeix el 30% dels pisos de la Sareb i les casernes de la Guàrdia Civil

També reclamen controlar els diners destinats al Pla d'Habitatge estatal i el traspàs dels hospitals

JxCAT exigeix tot un seguit de requisits a Sánchez si vol comptar amb el seu suport per ser investit
JxCat exigeix tot un seguit de requisits a Sánchez si vol comptar amb el seu suport per ser investit | Cedida

La candidatura liderada per Jordi Sànchez i que compta amb el suport de Carles Puigdemont, JxCat, està disposada a donar el seu suport a Pedro Sánchez perquè sigui investit com a president de l'estat espanyol a les pròximes eleccions, sempre que compleixi amb les exigències que el partit li ha proposat.

En el cas que el PSOE necessités el suport de JxCat, la formació demana que l'estat traspassi a la Generalitat i als ajuntaments catalans «el 30% dels pisos buits que té la Sareb a Catalunya. Aquesta petició té com a objectiu «reforçar les mesures impulsades per la Generalitat per ampliar el parc d'habitatge social i aconseguir un parc d'habitatge protegit» que pugui perdurar en el temps, segons recull 'el Confidencial'.

Multiplicar els recursos transferits a Catalunya per polítiques d'habitatge

Amb aquesta mesura el Govern català vol aconseguir multiplicar els recursos transferits a Catalunya en matèria de polítiques d'habitatge per tal d'aconseguir «unes quanties semblants a les que tenia ara fa deu anys». En aquest sentit la formació remarca que s'ha de tenir en compte que ara «tenim noves necessitats que no teníem fa deu anys com els desnonaments».

Imatge arxiu Puigdemont
JxCat vols crear un fons de garantia que protegeixi els consumidors vulnerables   | Cedida

En aquesta línia, JxCat exigeix també «la cessió a la Generalitat de les casernes de la Guàrdia Civil que estiguin en desús» perquè puguin ser destinades com un habitatge social. Des de la formació recorden que les competències en matèria d'habitatge estan traspassades a la Generalitat malgrat que asseguren que el govern espanyol ha «envaït» aquestes competències. 

La formació liderada per Jordi Sànchez demanarà «crear un fons de garantia per la protecció dels consumidors vulnerables amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat i transferir la seva gestió a la Generalitat» per tal d'evitar que es produeixin talls de subministrament elèctric o de gas a les persones amb vulnerabilitat energètica. Aquesta mesura es deu al fet que el govern central ha presentat diversos recursos contra iniciatives parlamentàries catalanes que ajudaven a les famílies amb menys recursos.

Traspàs del Pla d'Habitatge estatal i d'hospitals

És per això que els de Puigdemont reclamen la transferència a la Generalitat dels recursos del Pla d'Habitatge estatal per poder produir habitatges de lloguer «a un preu assequible» i exigeix al govern augmentar progressivament els fons estatals destinats a les polítiques d'habitatge per situar-los al 0,6% del PIB, la mitjana europea. Així doncs, demanen que es transfereixi a la Generalitat la part «corresponent al pes de la població de Catalunya respecte a l'estat».

Dins de les exigències de JxCat també entren en joc tres hospitals. La formació demana que es traspassin a la Generalitat els hospitals Vall d'Hebron, Bellvitge i Josep Trueta que ja són gestionats per la Generalitat, des del traspàs de la sanitat, però que encara són titularitat de l'estat.

JxCat ha assenyalat que ja s'havia estipulat el traspàs d'aquests hospitals amb la «Llei 27/2011 de l'1 d'agost sobre actualització, adequació i modernització del sistema de la Seguretat Social» un traspàs que va ser «paralitzat pel PP». La formació reclama que una «gestió racional del sistema exigeix el traspàs, encara que sigui amb 40 anys de retard».


Comentaris

envia el comentari