Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont, Laura Borràs i Francesc de Dalmases atenen els mitjans el 3 de novembre de 2019.

JxCat negocia amb el govern espanyol abstenir-se en la pròrroga de l'estat d'alarma

Borràs i Calvo van parlar aquest diumenge durant 30 minuts per provar d’acostar posicions

Puigdemont, Laura Borràs i Francesc de Dalmases atenen els mitjans el 3 de novembre de 2019.
Carles Puigdemont i Laura Borràs, caps visibles de JxCat, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, i la portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, van conversar aquest diumenge durant 30 minuts per provar d’acostar posicions de cara a una possible abstenció de JxCAT a la pròrroga de l’estat d’alarma. ERC, per la seva banda, ha anunciat aquest dilluns que, ara per ara, es manté en el 'no'.

Contactes dels postconvergents amb el govern

Segons fonts de JxCAT, durant aquesta conversa Borràs va posar sobre la taula cinc condicions de la seva formació per deixar enrere el ‘no’ que passen, en primer terme, perquè es reconegui el president de la Generalitat,  Quim Torra, com a autoritat competent. De moment l’executiu espanyol manté la intenció de plantejar una pròrroga d’un mes, fins a finals de juny o fins el 5 de juliol, segons les darreres informacions.

L’executiu espanyol  ja fa una setmana que va desplegar els contactes per recuperar la majoria de la moció de censura —i també amb C's— i assegurar-se l’aprovació de la nova pròrroga de l’estat d’alarma que Sánchez haurà de defensar davant del Congrés dels Diputats aquest dimecres. Calvo i els ministres Ábalos, Illa i la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, han multiplicat contactes amb les formacions.

Els contactes de Calvo amb JxCat van començar la setmana passada i van tenir un nou episodi aquest diumenge, en una conversa on la vicepresidenta va provar d’acostar la formació a una abstenció que facilita l’aritmètica parlamentària per a l’aprovació. Segons fonts de JxCat, en aquestes converses Borràs  ha posat sobre la taula cinc condicions necessàries perquè els seus diputats canviïn el sentit del seu vot i deixin enrere el ‘no’ de les últimes votacions.

Les cinc condicions de JxCat al govern espanyol per abstenir-se

En primer lloc, es tracta d’una modificació del règim d’autoritats competents que habiliti el  president de la Generalitat, en el cas de Catalunya, com a autoritat competent en la gestió de la desescalada. JxCat també planteja l’aprovació d’una prestació dirigida als que no poden anar a treballar perquè tenen persones dependents al seu càrrec, com fills, persones d’edat avançada i amb discapacitat.

En tercer lloc, Borràs ha plantejat un acord perquè les administracions locals, individualment, puguin utilitzar els romanents, alhora que modificar la regla de despesa, per poder-los aplicar a les despeses corrents i inversions econòmiques i socials per afrontar la crisi de la covid-19. A més, JxCat planteja crear un mecanisme vàlid i efectiu per assegurar que els préstecs amb avals de l’ICO arribin al destinatari final sense dilacions ni interferències, amb la màxima agilitat i a un interès «raonable».

En aquest punt, la formació també demana que es faci el pagament immediat de les prestacions dels ERTO a les persones que encara no les han cobrat. Per últim, Borràs ha reclamat una nova moratòria dels impostos condicionada a la recuperació de l’activitat.