JxCat i el PDECat, en discrepància pel quart candidat a la investidura

Les declaracions de la portaveu del partit, Maria Sanserrich, han creat malestar entre les files del partit i el grup parlamentari

Diputats de JxCat i ERC al Parlament de Catalunya
Diputats de JxCat al Parlament de Catalunya.  | CatalunyaDiari.com

Aquest dijous està previst que s'aprovi la reforma de la llei de la Presidència, amb la intenció de dur a terme una investidura a distància. Aquesta modificació no està acceptada pel Consell de Garanties Estatuàries, així que és molt probable que el govern espanyol la porti al Tribunal Constitucional. JxCAT opta per no forçar la Mesa del Parlament a desobeir, fet que provocaria que s'hagués de decidir un quart candidat. D'altra banda, el grup parlamentari no descartaria unes noves eleccions, segons ha declarat el seu portaveu, Eduard Pujol: «Les eleccions sempre s'han de contemplar». 

Tot indica que el grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat) s'estaria plantejant aquest quart candidat per tal de desencallar la situació i facilitar la investidura, podent formar Govern després de cinc mesos de celebrar-se les eleccions al Parlament de Catalunya. D'aquesta manera, també es podria acabar amb l'aplicació de l'article 155. Sembla, però, que es tractaria d'un president «transitori», el qual hauria d'acceptar Carles Puigdemont com a «president legítim» des de «l'exili». Puigdemont, al llarg de la investidura, seria investit de nou. 

Malestar per les paraules de Sanserrich

La portaveu del PDeCAT, Maria Sanserrich, ha declarat que el candidat haurà de tenir l'aval dels 34 diputats de JxCAT. «Són tots diputats, val el mateix vot el que anava de número 6 que el que anava de 28. S'han d'escoltar totes les veus, no es tracta d'una sector o d'uns quants, és un grup parlamentari», ha declarat. Les paraules de Sanserrich han provocat malestar entre membres i militants del partit i els diputats de JxCAT, que exigeixen que el candidat sigui elegit per Carles Puigdemont o, en tot cas, qui decideixi ell. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha dit a través de Twitter que el candidat serà Carles Puigdemont, o bé qui ell decideixi, alhora que també obria la porta a la possibilitat d'unes eleccions. 

En la mateixa línia, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha donat la raó a Madrenas: «Es pot dir més fort però no més clar. President ja en tenim un i ningú no es planteja buscar-li successor pel sol fet que a Espanya no agradi», ha reblat.

Una de les veus més crítiques ha estat la de l'expresident de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, militant del PDeCAT i membre de les llistes de JxCAT pel 21-D, que ha tuitejat: «NO em sento representat per la direcció d'un partit que la mateixa setmana que exigeix un govern al President Puigdemont l'amenci amb qui ha de ser el candidat». 


Comentaris

envia el comentari