JxCat es planteja canviar la llei de presidència per poder investir Puigdemont des de Brussel·les

El canvi permetria crear dos governs amb funcions diferents

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont | Cedida

Junts per Catalunya es planteja fer un canvi en la llei de presidència de la Generalitat i del Govern per tal d’aconseguir que Carles Puigdemont pugui acabar sent el president de Catalunya sense ser-hi de forma presencial. 

El canvi consistiria a crear un Consell de la República, aquest estaria presidit per Puigdemont des de Brussel·les. D’altra banda, a Catalunya s’hauria d’investir un president de la Generalitat i nomenar un Govern.

Un govern per la política i un altre per les gestions

D’aquesta forma Catalunya quedaria amb un govern dividit, part a territori català i part a Bèlgica. Cal tenir en compte que pel que fa a les decisions importants i a l’execució en si de la presidència, la responsabilitat seria de Puigdemont.

El que es pretén fer és deixar la part política controlada pel govern que estaria a Brussel·les, amb Puigdemont al capdavant. Llavors l’executiu de Catalunya només tindria poder per controlar la part relacionada amb les funcions gestores.

Aquest és el nou pla de Carles Puigdemont, i així ho ha plantejat aquest dilluns al seu partit en una reunió a Bèlgica. També ho ha comunicat a la CUP i ERC. Aquesta modificació legal es produiria abans de la sessió d’investidura del candidat.

No a un govern simbòlic

Aquesta fórmula és bastant semblant a una que ja es va planteja fa només uns dies, tot i que el resultat final de la seva aplicació no seria el mateix. Oriol Junqueras va proposar optar per dues presidències per poder superar les dificultats d'investir Carles Puigdemont.

Junqueras i Puigdemont, a l'ull de l'huracà de la justícia espanyola
Junqueras i Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

 

La diferencia amb la proposta actual de Puigdemont, és que en el cas que plantejava Junqueras un dels executius seria simbòlic i l'altre efectiu. La Generalitat simbòlica seria l'encapçalada per Puigdemont des de Bèlgica, i l'efectiva seria la de Catalunya amb una altra persona al capdavant de la Generalitat.
 

«S'haurà de combinar una presidència legítima, malgrat que simbòlica, amb una d'executiva», va explicar Oriol Junqueras. Tot i això, Junts per Catalunya mai va acabar d'estar d'acord amb aquesta proposta per no poder donar la presidència real a Carles Puigdemont.


Comentaris

envia el comentari