Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont, en una imatge de l'any 2020.

JxCat divideix el Govern: parla d'eleccions «plebiscitàries» i ERC se'n desmarca

El president Torra llençava la idea aquest dilluns, i aquest matí hi ha insistit Albert Batet

Carles Puigdemont, en una imatge de l'any 2020.
JxCat revela la seva nova estratègia: plantejar les eleccions del 7 de febrer com a plebiscitàries. | ACN

No han passat ni 24 hores des de la inhabilitació de Quim Torra que el va apartar de la presidència de la Generalitat, però ja s'han pogut percebre els primers símptomes de distància entre els dos socis de Govern, Junts per Catalunya i ERC. Malgrat l'acord tancat entre totes dues formacions per establir els termes de la transició fins a les eleccions, amb Pere Aragonès al capdavant del Govern però amb el camp d'acuació limitat; i amb la idea bàsica de «no fer-se mal» fins a la campanya electoral, JxCat ja ha tret a relluir una nova estratègia electoral que apel·la tot l'independentisme.

JxCat aposta pel marc plebiscitari

En el seu discurs de comiat, el ja expresident Torra va expressar que vol que les properes eleccions siguin «un punt d'inflexió» i «un nou plebiscit» que confirmi el mandat de l'1-O. El 'leitmotiv' del seu missatge, doncs, era ben clar: plantejar els comicis del 7 de febrer de 2021 com unes eleccions plebiscitàries sobre el mandat de l'1 d'octubre, llençant un nou estímul per a la confrontació i adobant el terreny electoral a Junts per Catalunya.

Les paraules de Torra estaven perfectament alineades amb la idea estratègica de la seva formació. Aquest dimarts, el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ja insistit a Catalunya Ràdio que les eleccions del febrer són una oportunitat per «refer la cadena de confiances per revalidar l’1 d’Octubre i superar el 50% dels vots». En la mateixa línia, Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat, apuntava que la seva formació aposta perquè l'independentisme reediti la majoria absoluta al Parlament, superar el 50% de vots, i tenir un Govern «netament i nítidament independentista».

Artadi, com Batet i Torra, va apel·lar l'independentisme perquè es conjuri i utilitzi les eleccions per «ratificar» el mandat de l'1-O: JxCat, doncs, es troba ja alineada amb la idea d'unes eleccions plebiscitàries que dies enrere ja propugnava Demòcrates, l'escissió independentista d'Unió Democràtica. Ara bé, més enllà de la retòrica, JxCat no ha explicat com s'aplicaria el resultat del referèndum del 2017 en cas que es guanyés el plebiscit que ells mateixos plantegen.

ERC s'allunya de la proposta plebiscitària

L'apel·lació a unes plebiscitàries no incumbeix solsament JxCat, sinó també a la resta de formacions independentistes. La clau es troba en ERC que, segons 'El Periódico', no té previst jugar al joc dels 'puigdemontistes'. Els republicans assenyalen com a important el repte de superar el 50%, però allunyen les eleccions del marc plebiscitari: creuen que la majoria s'hauria de consolidar de manera sostinguda en el temps per contribuir a aportar resultats per als independentistes.

ERC, doncs, s'allunya de la 'carta' de les eleccions plebiscitàries i temen que aquesta pressió acabi desembocant en una proposta de llista unitària que els republicans volen esquivar com en tot el darrer cicle elctoral.