JxCat es planteja reactivar la candidatura de Puigdemont

El grup parlamentari vol fer un últim intent abans de proposar un quart candidat
Carles Puigdemont, al Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

Queda poc més d'un mes pel 22 de maig i JxCat treballa a contrarellotge per evitar unes noves eleccions. El grup parlamentari es reunirà aquest dimecres a Berlín amb Carles Puigdemont i damunt la taula una de les opcions que es contemplaran serà la de tornar a proposar la candidatura de l'expresident de la Generalitat.

 

«Hem de provar un acte de sobirania després del revés de la justícia alemanya a l'aparell espanyol», ha expressat un dirigent del partit a 'NacióDigital'. Aquesta possible investidura de Puigdemont es promouria a través de la reforma de la llei de presidència que es troba en tràmit i que permetria que el líder de JxCat pogués ser investit a distància.

 

Última opció abans del quart candidat

En el cas que l'Estat poses un recurs al Tribunal Constitucional i quedés suspesa la reforma de la llei, el compromís de JxCat és proposar un altre candidat alternatiu que no tingués cap procés judicial obert i que pogués ser escollit abans de la convocatòria de noves eleccions.

En aquest sentit, el nom del candidat alternatiu encara no estaria consensuat i, fins i tot, no es descartaria haver d'anar a uns nous comicis. El mateix Puigdemont ha afirmat que tampoc s'ha d'anar amb presses i actuar «de genolls» condicionats pels moviments de l'Estat i els designis del jutge Llarena.

 

Una investidura molt difícil

Sigui com sigui, JxCat vol intentar l'opció de Puigdemont una última vegada, tot i que reconeixen que serà molt complicat que pugui acabar tornant a esdevenir president. Des del grup parlamentari asseguren que ERC «no té gens de ganes» de tornar a provar la investidura de Puigdemont i lamenten que Roger Torrent suspengués el ple d'investidura previst pel 30 de gener després de les mesures cautelars del TC.

 

No obstant això, Torrent es mostra a favor de la reforma de la llei de presidència i la Mesa del Parlament ha mantingut la delegació del vot que Puigdemont va sol·licitar quan es trobava tancat a la presó de Neumünster. El proper ple està previst que se celebri el 25 d'abril, encara que no es preveu que ja si pugui aprovar la modificació que permetria a Puigdemont ser investit des de la distància.

A l'espera dels moviments del Tribunal Suprem

Tot i això, el calendari polític també està marcat pel calendari judicial i els moviments del jutge Llarena. Davant la negativa de la justícia alemanya a considerar que Puigdemont havia comès un delicte de rebel·lió i les dificultats que es troben la seva extradició per malversació, el Tribunal Suprem podria demanar l'extradició de Carles Puigdemont per sedició.

 

Aquest dimarts, el jutge Llarena va emetre una interlocutòria, on rebat els arguments del tribunal alemany que ha de resoldre l'extradició de Carles Puigdemont, matisant que la violència física no és necessària quan el delicte el comet un Govern.

 

«El que aquí realment succeïa era que després de més de dos anys dedicats a laminar l'ordenament jurídic estatal i autonòmic, i d'oposar-se frontalment al compliment de sentències bàsiques del Tribunal Constitucional, es culminava el procés secessionista dins d'un país de la Unió Europea, amb una democràcia assentada, posant les masses al carrer perquè votessin en un referèndum inconstitucional oposant-se a la força legítima de l'Estat que protegia uns suposats col·legis electorals», diu la resolució del Suprem.

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris