Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere

JxCat pressiona perquè Aragonès vagi a la conferència de presidents

En aquesta cita està prevista la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera Budó, en una imatge d'arxiu del primer Consell Executiu sense Torra. | Cedida

Junts per Catalunya vol que el Govern de la Generalitat estigui representat a la conferència de presidents autonòmics que se celeabrarà el proper dilluns, 26 d'octubre, al Senat, amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Així ho ha manifestat el conseller d'Empresa i Coneixement en funcions, Ramon Tremosa, que creu que en un moment on s'està debatent la gestió dels fons de la UE destinats a la recuperació de la crisi econòmica del coronavirus, Catalunya no pot faltar a aquesta cita.

Tremosa defensa que cal anar a la conferència de presidents

El posicionament de Tremosa i de JxCat sorprèn perquè, fins ara, el parer de la formació que presideix Carles Puigdemont havia estat sempre el mateix: no ser a fòrums multilaterals d'aquesta mena amb l'Estat i exigir un tracte bilateral amb el govern central. Ara, però, tal com explica 'La Vanguardia', JxCat creu que la presència a la trobada amb els presidents autonòmics, Pedro Sánchez i Ursula von der Leyen és clau i el tema que s'hi tractarà «és prou important com per assistir-hi».

Tremosa, en declaracions a TV3, va aprofitar per atacar el seu propi Govern i, en concret, la conselleria d'Economia, del republicà Pere Aragonès: «La Generalitat hauria d'estar participant des del minut zero en la gestió dels fons europeus, i això no s'ha fet», va dir.

La càrrega política de la decisió

Al marge de qüestions essencials, com participar en el debat sobre com es repartiran els fons europeus anticovid, a ningú no se li escapa que les conferències de presidents han estat camp de batalla política en els darrers anys, amb les decisions dels darrers Governs de plantar les esmentades reunions. Així doncs, sigui com sigui, el fet que JxCat defensi ara assistir-hi no deixa de ser contradictori amb el seu posicionament de «confrontació» respecte a l'Estat.

A més, qui hauria d'assistir-hi, 'a priori', és Pere Aragonès, de manera que els 'puigdemontistes' podrien estar cercant la fotografia del cap de cartell dels republicans en una reunió que els sectors més abrandats de l'independentisme qualifiquen d'«autonomista». En tota l'equació falta encara conèixer el posicionament d'ERC i la postura que adopta finalment el Govern en conjunt.