Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
PSC reunió

JxCat i el PSC pacten a les diputacions dels vallesos i deixen fora ERC

Al Vallès Oriental les dues formacions han exclòs els republicans, formació amb més consellers a la corporació

Miquel Iceta envoltat d'alguns dels líders socialistes més importants a Catalunya
Miquel Iceta envoltat d'alguns dels líders socialistes més importants a Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

JxCat, el PSC i els comuns han arribat a un pacte per governar els consells comarcals del Vallès Occidental i Oriental. En el primer cas la presidència es mantindrà en el PSC, que amb dotze consellers va tornar a esdevenir la principal força després de les passades eleccions municipals. A banda, es crearan dues vicepresidències, una per JxCat –que compta amb cinc representants- i l'altra per En Comú Guanyem –que en té tres.

Pel que fa al Vallès Oriental, l'acord arriba després que el passat 26 de maig ERC es consolidés com el principal partit a la comarca, obtenint onze dels 33 representants de l'ens. Amb tot, JxCat, que té set consellers, ha donat llum verda a un executiu amb el PSC, que en té nou, i els comuns, que van sumar-ne dos.

Una aposta per «la pluralitat i l'equilibri territorial»

L'acord que JxCat, el PSC i els comuns han signat al Vallès Occidental posa en valor la tasca feta per l'ens en els darrers anys i manifesta la voluntat de donar-hi un nou impuls. Les tres formacions aposten «per un govern comarcal fort, que basi la seva actuació en la concertació, la pluralitat i l'equilibri territorial».

Els darrers pactes als ajuntaments i diputacions han disparat les tensions en el Govern
Els darrers pactes als ajuntaments i diputacions han disparat les tensions en el Govern | cedida

 

Alhora remarquen la necessitat que el nou executiu «tingui com a prioritats el benestar de la ciutadania, el suport i els serveis als ajuntaments de la comarca, que actuï sempre a partir de criteris de transparència ètica i equitat». Alhora volen que basi la seva actuació en els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) aprovats per les Nacions Unides i que tenen com a fita d'aplicació l'any 2030. 

Segons el pacte, el PSC ostentarà la presidència de la institució. Els socialistes són la força amb més representació al Consell Comarcal, amb dotze consellers. Es crearan dues vicepresidències, una per Junts per Catalunya –que compta amb cinc membres- i una altra vicepresidència per En Comú Guanyem –que en té tres.

El pacte al Vallès Oriental deixa fora ERC

Dimarts l'executiva de JxCat al Vallès Oriental va donar llum verda al preacord al qual s'havia arribat amb el PSC i els comuns per constituir un govern conjunt en aquesta comarca. El pacte deixa fora de l'executiu a ERC, que és la formació que va sumar més consellers, un total d'onze, després de les eleccions municipals. 

L'alcalde de Les Franqueses, Francesc Colomé (JxCat), serà el nou president de l'ens els primers dos anys i després prendrà el relleu el PSC. Es dona la circumstància que des de l'any 1992 cap dels partits o àmbits polítics que actualment estan integrats sota el paraigua de JxCat havia tingut la presidència del Consell Comarcal.

També et pot interessar...