JxCAT valora investir a Puigdemont com a president de la Generalitat, segons 'Okdiario'

La crisi del Govern català i el debat sobre la inhabilitació del president ha suscitat a diverses teories

Quim Torra i Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

La cúpula d'ERC podria estar esperant la inhabilitació de Quim Torra amb candeletes. Segons fonts del partit consultades per 'Okdiario', el president de la Generalitat «cada dia pensa una cosa diferent» i, per això, anticipar-se a unes eleccions autonòmiques és, encara, una conjectura. No hi ha dubte que té potestat per a convocar-les però en cas de ser inhabilitat després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) —que haurà de ser ferma i emparada pel Tribunal Suprem— Pere Aragonès agafaria el timó del Govern. 

ERC es desentén de JxCAT 

Si això tingués lloc, el president del Parlament, Roger Torrent, haurà de valorar quin dels 135 diputats ostentaria el càrrec a la presidència gràcies als suports suficients. Tal com apunta l'article de Joan Guirado, aquest podria ser Carles Puigdemont. No obstant això, l'aprovació dels pressupostos del 2020 aquest desembre preval i serà un dels horitzons per a albirar el panorama de la cambra. JxCAT assegura que, si aquests es formalitzen, el suport d'ERC a favor del candidat que presentin està més que assegurat. No obstant això, els republicans —segons les fonts consultades pel mitjà d'Eduardo Inda— desmenteixen que se n'hagi parlat.

Ara bé, encara que el vistiplau a Puigdemont és pràcticament hegemònic al costat esquerre de les corts—sobretot després del procés judicial iniciat pel jutge Llarena—, el president de la Mesa podria ser una pedra en el seu camí. Si el que dóna a entendre l'article de Guirado és cert o s'apropa, almenys, a la realitat, la megalomania i ambició de Torrent enemistarà el sector dels republicans amb el dels convergents; fins i tot podria disputar-se una guerra interna a ERC, ja que Aragonès, sent l'actual número dos de l'executiu, tampoc té pensat desfer-se del ceptre, i és que, malgrat la seva professada ideologia republicana, es vaticina un autèntic joc de trons.

La immunitat dels eurodiputats electes: una qüestió a resoldre

Carles Puigdemont i Toni Comín volen integrar-se en el grup dels Verds Europeus
La valoració del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de Puigdemont i Comín com a eurodiputats és crucial per determinar el futur | cedida

Cal destacar que, a la vista del debat sobre la immunitat de Puigdemont —unificada amb la de Puig i Comín— a Brussel·les, la investidura de l'expresident és tan sols una hipòtesi sostinguda per diversos politòlegs. L''ABC', entre d'altres, considerava que Laura Borràs, la diputada al Congrés per JxCAT, podria esdevenir la successora de Torra. 

En referència a la permanència Torra al Palau, l'article de 6.2.b de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) sosté que no es poden tornar a escollir els «condemnats per sentència, malgrat que aquesta no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l'Administració Pública o contra les Institucions de l'Estat quan la mateixa hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu o la d'inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a feina o càrrec públic en els termes previstos en la legislació penal».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari