Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont i Borràs

JxCat es queda sense grup parlamentari al Congrés i anirà al Mixt

La Cambra Baixa ha pres la decisió per unanimitat aquest dijous al matí

El Congrés dels Diputats ha enviat al Grup Mixt Junts per Catalunya
El Congrés dels Diputats ha enviat al Grup Mixt Junts per Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

El Congrés dels Diputats ha decidit per unanimitat enviar al Grup Mixt Junts per Catalunya (JxCat), perquè, segons la presidenta Meritxell Batet, la formació de Carles Puigdemont no compleix amb els dos requisits possibles per tenir-ne un de propi.  Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en canvi, sí que tindrà grup i veu pròpia, sota el nom de Grup Republicà.

Segons estableix el reglament de la cambra baixa, cal obtenir un mínim de 15 escons per tenir grup propi o, per contra, assolir un 15% de representació a totes les demarcacions. Uns requisits que JxCat no compleix, ja que va quedar per sota del 15% a Tarragona i Barcelona.  Pel que fa a ERC, la mesa ha acceptat un nou escrit on el partit exclou -tal com els demanaven- Oriol Junqueras per estar suspès. Per tant, el Grup Republicà tindrà catorze representants.

Denegada la pròrroga

Així doncs, l'òrgan rector de la Cambra ha rebutjat per unanimitat que Junts per Catalunya tingui la possibilitat de constituir-se com a grup propi. D'aquesta manera, passarà a formar part del Grup Mixt al costat de Bildu, Coalició Canària, Unió del Poble Navarrès, Compromís i el Partit Regionalista de Cantàbria.  La mesa tampoc accepta la petició de pròrroga del termini per a la constitució de grups que va demanar Carles Puigdemont i EH Bildu,  i dona per constituïts els grups per a la legislatura.

Grup Republicà, sense Junqueras al Front

Pel que fa al grup d'ERC, la presidenta del Congrés ha dit que sí que han donat per bo un segon escrit que han registrat. Inicialment, els republicans demanaven inscriure el grup amb la presència d'Oriol Junqueras. Però els serveis de la cambra baixa els van indicar que l'havien de treure. Per això, Batet ha confirmat que el grup es constitueix en plenes condicions perquè,  tot i que ara queden amb 14 diputats amb l'exclusió de Junqueras, la formació sí ha assolit el mínim del 15% de vots a totes les demarcacions. 

L'informe sobre les majories, la setmana vinent

D'altra banda, Batet ha explicat que encara no han abordat com queden repartits els grups dins l'hemicicle i quin lloc ocuparà cadascú. Una funció que té atribuïda la Mesa, on tenen representació PP, PSOE, Cs i Podem. També ha explicat que serà en la pròxima reunió de la Mesa (que es farà dimecres vinent) on ja abordaran l'informe encarregat als serveis jurídics sobre com afecta la majoria de la cambra la suspensió dels diputats independentistes. Batet ha dit també que encara no hi ha data per a la seva reunió amb el rei i per iniciar la ronda de contactes dels diferents grups amb el cap de l'Estat. 

Finalment, els grups que han quedat constituïts són el PSOE, PP, Ciutadans, Unides Podem, Vox, ERC i PNB, mentre que el Grup Mixt  quedarà integrat per 6 formacions i 17 diputats: 7 diputats per JxCat  (amb 3 suspesos), 4 diputats per EH Bildu, 2 diputats per Coalició Canària, 2 diputats per Unió del Poble Navarrès, 1 diputat per Compromís i 1 diputat pel Partit Regionalista de Cantàbria.

També et pot interessar...