Carles Puigdemont

La contradicció de JxCat: reclamen fermesa a Interior, una conselleria pròpia

Els postconvergents exigeixen que Buch, de JxCat, «apliqui mesures proporcionals a la gravetat d’aquests fets»

El Departament d'Interior s'enfronta en les darreres hores a una nova polèmica en relació amb els Mossos d'Esquadra. En aquest cas, la qüestió té origen en la gravació difosa aquest dilluns per la presumpta agressió racista que va rebre un ciutadà de Sant Feliu Sasserra, al Bages, el gener de 2019, per part d'un grup d'agents de l'ARRO dels Mossos. La gravació ha aixecat molta polseguera en les darreres hores.

Però un dels posicionaments que més ha sorprès ha estat el de Junts per Catalunya, la marca electoral liderada per Carles Puigdemont, que controla el departament responsable dels Mossos d'Esquadra, Interior. El conseller és Miquel Buch, de JxCat, que precisament aspira a liderar el partit que pugui sorgir de les negociacions entre la Crida Nacional per la República i el PDECat.

JxCat demana més contundència a Interior, cartera de JxCat

Malgrat això, però, des de  JxCat s'ha difós un comunicat força contundent en què es demanen explicacions a Interior i se li exigeixen moviments. «Junts per Catalunya  demana al Departament d’Interior  fermesa i determinació per depurar actituds racistes i xenòfobes dins el cos dels Mossos d’Esquadra», comença el text, amb una petició de Junts per Catalunya... a la mateixa formació, ja que Buch en forma part.

Sembla, però, que la formació considera insuficient la mesura adoptada per Buch de canviar de destí els agents implicats en l'agressió.  JxCat, doncs, acaba exigint una decisió més clara a Interior, de la seva pròpia titularitat: «Demanem al Departament que apliqui mesures proporcionals a la gravetat d’aquests fets i depuri responsabilitats, si s’escau, al més aviat possible». El text es va difondre després que Buch expliqués que canviava de destí els Mossos en qüestió i, per tant, JxCat demana més contundència al seu propi conseller en aquest comunicat públic.

Buch, més prudent en la presa de decisions

La resposta del conseller al seu propi partit ha estat discreta i prudent. El titular del Departament d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha afirmat aquest dilluns a la nit que la seva conselleria està esperant els resultats de la investigació judicial contra els sis agents dels Mossos d'Esquadra investigats per racisme per poder actuar «amb tota la fermesa» contra unes «actituds racistes i xenòfobes que no representen el cos».

En entrevista a Catalunya Ràdio Buch ha considerat «lamentable i deplorable» que hi pugui haver agents amb aquestes actituds, si s'acaben confirmant. Aquest dilluns ha transcendit una gravació d'una suposada agressió racista de sis agents dels Mossos que va tenir lloc fa més d'un any a Sant Feliu Sasserra. Buch ha transmès les seves disculpes a la família.