Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont interesting

JxCat sol·licita al Suprem que anul·li el veto de la JEC a Puigdemont, Comín i Ponsatí a les europees

El partit polític ho ha fet al·legant una vulneració dels drets fonamentals de l’expresident i els exconsellers, i fins i tot s’han mostrat disposats a derivar el cas a Luxemburg

Puigdemont interesting
JxCat sol·licita al Suprem que anul·li el veto de la JEC a Puigdemont, Comín i Ponsatí a les europees | CatalunyaDiari.cat

JxCat  ha formalitzat les al·legacions a la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que va vetar Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per la candidatura a les eleccions europees del 26 de maig. La formació independentista ha demanat al Suprem que anul·li la decisió de la JEC i reincorpori els tres candidats perquè —segons JxCat— s'han vulnerat «drets fonamentals», així com les garanties «mínimes» del procés electoral.

L'advocat de Puigdemont i, de moment, cap de llista de JxCat a l'Eurocambra, Gonzalo Boye, ha assegurat que, si cal, s'arribarà fins a Estrasburg: «La JEC s'està inventat la legalitat i la seva resolució és arbitrària, contrària al dret espanyol i europeu, i contrària als convenis internacionals subscrits per l’Estat», ha manifestat Boye.

  • Relacionat:  Puigdemont denuncia el poc marge de temps amb què van rebre la decisió de la JEC.

JxCat té previst elevar la causa al Constitucional

Presis
Segons JxCat, s'han vulnerat «drets fonamentals», així com les garanties «mínimes» del procés electoral | CatalunyaDiari.cat

 

JxCat ha presentat aquest dijous el recurs a la JEC, al Suprem, i també davant el jutjat contenciós administratiu de Madrid contra la decisió d'excloure com a candidats a les eleccions europees Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. La formació que lidera el mateix expresident considera que tots tres tenen els drets polítics «intactes» i que la JEC ha actuat amb una «falta d'imparcialitat aberrant».

A les al·legacions de JxCat hi consta la petició de mesures cautelars perquè els tres candidats vetats per la JEC puguin ser restituïts a la llista mentre els tribunals interpel·lats no prenguin una decisió ferma. JxCat elevarà la causa al Constitucional si el Suprem o el contenciós administratiu no els donen la raó. Si el TC tampoc permet la reincorporació de Puigdemont, Comín i Ponsatí,  la formació recorrerà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg.

  • Et pot interessar:  TV3 rep una sanció de la JEC pel seu programa 'Sense Ficció'.

JxCat, la CUP i ERC es manifestaran divendres

D’altra banda JxCat, ERC, la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium i els Comitès de Defensa de la República impulsen aquest divendres concentracions arreu del territori en contra de la decisió de la JEC de vetar la candidatura de JxCat a les europees.

Puigdemont
JxCat, la CUP i ERC es manifestaran divendres arreu del territori català | CatalunyaDiari.cat

 

Sota el lema 'Pels drets civils i polítics: Prou manipulació electoral', els actes reivindicatius es faran a les 19h a Barcelona, Tarragona i Girona davant dels edificis de la delegació i subdelegacions del govern espanyol, i a Lleida, a la plaça Ricard Vinyes a les 21h. Simultàniament el president de la Generalitat, Quim Torra, encapçalarà a les 19.30h la concentració a la plaça major de Penelles, a La Noguera.

Precisament aquest dijous, Torra, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí s'han manifestat davant la Comissió Europea per defensar el dret dels «exiliats» a presentar-se a les eleccions europees. Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'ANC Brussel·les, que també ha comptat amb la presència de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret. 

Els comuns han manifestat el seu suport a les concentracions.