IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'últim moviment de Rajoy: suprimirà el fur per jutjar a Puigdemont per rebel·lió

Automàticament, si Puigdemont declara la independència, s'activaran els mecanismes pertinents per respondre

Rajoy ha prometido una respuesta severa si se proclama la independencia
Rajoy ha promès una resposta severa si es proclama la independència | Cedida

Com informa 'El Español', aquest dimarts podria declarar-se la independència a Catalunya i, pel que se sap fins ara, el govern està preparat per respondre de forma contundent i immediata aplicant l'article 155 de la Constitució. Aquest article possibilita que es prenguin totes les mesures que siguin necessàries per garantir el compliment de les obligacions d'una comunitat autònoma, encara que això impliqui fer-ho de forma forçosa. Fonts properes a l'Executiu han assegurat que «hi haurà 155 encara que sigui una declaració 'light', en diferit o perquè sigui efectiva passat un termini. El termini és una qüestió merament instrumental. No ens val».

Entre les mesures que es prendran, en cas d'aplicar-se aquest article, es troben: el control de les finances per Hisenda i el dels Mossos d'Esquadra pel Ministeri de l'Interior. També se suspendrà l'aforament de Puigdemont, a efecte que l'acció penal per rebel·lió pugui ser jutjada a l'Audiència Nacional en lloc del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquesta supressió, no afectaria de cap forma als drets fonamentals, encara que si possibilitaria que sigui inculpat, processat i jutjat per l'Audiència Nacional. Si això arribés a succeir i Puigdemont fos declarat culpable d'un delicte de rebel·lió, podria enfrontar-se a una pena de fins a 25 anys de presó.

Part de l'estratègia jurídica que defensa la decisió de suprimir el seu aforament per poder ser jutjat a Madrid, se sustenta, ja que, d'aquesta forma, existiria una menor pressió independentista. Això ja s'ha provat recentment amb la compareixença a l'Audiència Nacional de Josep Lluis Trapero, major dels Mossos; Jordi Sánchez i Jordi Cruixart, liders de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, que va tenir lloc divendres passat 6 d'octubre.

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont puede declarar hoy, 10 de octubre, la independencia
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont pot declarar avui, 10 d'octubre, la independència. | Cedida

 


Comentaris

envia el comentari