Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

L''ABC', multat per publicar una entrevista a Arrimadas el dia de reflexió electoral

La Junta Electoral Central conlou que «l'entrevista comporta una inequívoca connotació electoralista»
Imatge d'Inés Arrimadas durant la campanya del 21-D | cedida
 

La Junta Electoral Central (JEC) ha multat amb 1.000 euros al diari 'ABC' per publicar una entrevista de caràcter electoralista a la candidata de Ciutadans, Inés Arimadas, durant la jornada de reflexió del 21-D.  

 

L’entrevista ocupava tota la portada de l’edició d’aquell dia, amb una imatge similar a la dels cartells electorals. La JEC ha conclòs que l’article «és un acte de campanya electoral més i no un exercici de la llibertat d'informació, es tracta d’una voluntària i conscient assumpció del paper de corretja de transmissió d'un acte de campanya».

 

L''ABC' va presentar diverses al·legacions, totes elles rebutjades per la Junta, que va concloure que «l'entrevista comporta una inequívoca connotació electoralista».

 

La decisió s’ha fet pública aquest passat dimecres i s’ha aprovat malgrat que cinc dels tretze membres de la Junta van votar en contra defensant que «no hi havia motiu per sancionar el diari».

 

 

Portada de l''ABC' per la qual el diari ha estat sancionat | ABC

 

El perquè de l'expedient sancionador

L’expedient sancionador contra el diari es va obrir el dia 11 de gener per una denúncia presentada pel Partit Popular el mateix dia de la publicació de l’entrevista.

 

Els vocals van tirar endavant la denúncia basant-se, principalment, en el títol i el subtítol de l'entrevista, que ocupaven tota la portada: «La líder de Ciutadans rebutja que Iceta sigui el vot útil i adverteix que pactar amb Esquerra significaria eternitzar el procés» i «Tenim davant nostre l'oportunitat històrica de guanyar el separatisme i l'únic partit amb possibilitats reals és Ciutadans».

 

A partir d'aquí, es va redactar una proposta de resolució orientada a sancionar el diari, més concretament al seu director, Bieito Rubido, amb una multa de 1.000 euros, la quantitat més elevada que preveu la llei per aquest tipus de faltes.

 

La defensa de l''ABC'

L'organisme creu que, tot i les al·legacions de l’'ABC' defensant que no es tracta d’una promoció electoral de la candidata, «de la lectura de l'entrevista es pot deduir exactament el contrari»,  ja que «constantment» s'hi està «cridant al vot útil», i a més es completava amb «una fotografia en primera pàgina que fàcilment pot assimilar-se amb qualsevol dels cartells electorals que aquells dies estaven penjants en les diferents circumscripcions».

 

La principal defensa del diari va ser equiparar les circumstàncies excepcionals de l’atemptat de l’11-M amb «l’excepcionalitat del procés».

 

El 13 de març del 2004 era jornada de reflexió d'unes eleccions generals i 'El Mundo' va publicar una entrevista al candidat del PP en aquells moments, Mariano Rajoy, i la cadena SER va emetre entrevistes a diversos candidats. Però en aquell cas la Junta ho va autoritzar «tenint en compte la transcendència dels esdeveniments produïts», ja que dos dies abans s’havien produït els atemptats de l'11-M a Madrid.

 

La resposta de la Junta

La JEC va rebatre aquest argument assegurant que «La convulsió nacional provocada per aquells atemptats i l'excepcionalitat d'unes circumstàncies en què fins i tot es va arribar a plantejar la possibilitat de suspendre les eleccions no resulta comparable amb la de les passades eleccions autonòmiques catalanes, per més que aquestes últimes eleccions vinguessin precedides per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució».

Comentaris