L'advocat de Carles Puigdemont assegura que gairebé tot és «possible» amb el viatge de l'expresident a Dinamarca

Jaume Alonso Cuevillas creu, però, que «Espanya no es pot arriscar a fer un altre ridícul»

Una nova euroordre de detenció seria la segona des que l'expresident va marxar a Bèlgica
Una nova euroordre de detenció seria la segona des que l'expresident va marxar a Bèlgica | Cedida

L'advocat de l'expresident Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, ha reconegut aquest dilluns que la decisió de viatjar a Dinamarca és «arriscada», i no ha descartat una possible detenció.«S'han valorat molts escenaris i tot és gairebé possible», ha assegurat en declaracions a RAC 1, on no ha descartat que la Fiscalia i el jutge «ja tinguin pactat que no es pugui cursar l'euroordre a temps». 

«Espanya no es pot arriscar a fer un altre ridícul», ha assenyalat Cuevillas, que ha titllat d'«insòlit» que la Fiscalia emetés una nota de forma preventiva. «Sembla que el que volia era quedar bé amb l'opinió pública. La possibilitat és que hagin pactat que ells queden bé actuant amb duresa, però que hagin pactat amb el jutge que no la tramiti o que no ho faci a temps», ha dit. 

Una euroordre implica comprovar si s'han complert «les garanties processals»

El lletrat ha assenyalat que, si avui no es cursa l'euroordre, no vol dir que no es pugui acabar fent des d'un altre lloc. «Ho pot fer en qualsevol moment. El país que rep l'euroordre ha de mirar si hi ha doble incriminació i si el país que demana l'entrega, Espanya, ha complert les garanties processals mínimes», ha explicat, recordant que «això és el que Bèlgica va considerar que no s'havia complert». 

En qualsevol cas, si finalment s'emet una nova ordre de detenció europea, l'advocat no ha descartat que Puigdemont pugui demanar la delegació del vot al debat d'investidura, previst per als pròxims dies. Amb tot, ha recordat que el viatge a Dinamarca no ha estat forçat, sinó que «ha anat perquè li han demanat». «La conferència la va acceptar fa temps. Després ha coincidit per dades amb la investidura i això ha obert tot de possibilitats», ha conclòs. 

L'expresidcent Carles Puigdemont abandonant l'aeroport de Copenhaguen
L'expresident Carles Puigdemont abandonant l'aeroport de Copenhaguen | Cedida

 

La Fiscalia ja ha demanat al jutge una nova euroordre de detenció

Més enllà d'això, cal dir que la Fiscalia ja ha enviat al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, la demanda perquè emeti una nova euroordre de detenció contra l'expresident Carles Puigdemont. No es tracta de cap sorpresa, ja que diumenge mateix ja va avisar que actuaria «immediatament» en cas que l'expresident surti de Bèlgica.

Tot això després que el mateix govern espanyol hagi confirmat el lliurament de tota la informació policial sobre «la situació de Puigdemont» a la Fiscalia, recordant la disposició de l'executiu de Mariano Rajoy a col·laborar «en tot moment» amb la justícia. La decisió final, però, correspon tan sols al magistrat que investiga Puigdemont, Pablo Llarena. 


Comentaris

envia el comentari