L'exjutge Vidal va pactar amb ERC un pagament mensual de 3.000 euros per acceptar la seva dimissió com a senador

Es va comprometre a fer treballs per la Fundació Irla fins al febrer del 2018 en què preveu reincorporar-se a la carrera judicial

Imatge d'arxiu de l'exjutge Vidal.
Imatge d'arxiu de l'exjutge Vidal. | catalunyadiari.cat

L'exjutge Santiago Vidal va pactar amb ERC un pagament mensual de 3.000 euros al dimitir «sense oposició» com a portaveu d'aquesta formació al Senat el gener passat. El seu compromís va consistir a realitzar informes per la Fundació Irla, vinculada al partit, fins al febrer del 2018, en què preveu reincorporar-se a la carrera judicial.

 

Així consta en un correu electrònic que va enviar l'exjutge a Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació Irla i a una altra persona anomenada Jordi, en què els retreia que no li haguessin pagat la segona factura que havia girat a la citada entitat.

L'exjutge Santiago Vidal va anunciar la seva dimissió com a senador d'ERC el passat 27 de gener, després de conèixer-se que havia afirmat, durant unes conferències sobre la futura República catalana per diversos llocs de Catalunya, que la Generalitat tenia les dades fiscals dels catalans, donant a entendre que les havia obtingut de manera il·legal.

Després de fer efectiva la seva dimissió, el jutge no podia tornar a la carrera judicial ja que va ser suspès de sou i de feina pel Consell del Poder Judicial per un període de tres anys, que es compleixen al febrer del proper any. L'e-mail, que està incorporat al procediment que investiga el Jutjat número 13 de Barcelona, és del passat 11 de juliol.

En aquest text, Santiago Vidal afirmava que, quan a finals de gener va parlar amb la «Marta» i amb en «Jordi» li van fer demanar la dimissió com a portaveu d'ERC al Senat i la va acceptar sense oposició encara que «no tenia l'obligació legal de fer-ho».

El text prosseguia: «Pactem una compensació mensual de 3.000 euros amb el compromís de col·laborar amb la Fundació Irla, assumint jo les despeses inevitables, fins que el febrer vinent del 2018 em pugui reincorporar a la carrera judicial».

Vidal relata quines són les despeses amb les que ha de córrer: 210 euros de retenció de l'IRPF; la quota d'autònoms de la Seguretat Social (75 euros); la quota del Col·legi d'advocat en exercici (120 euros) i els honoraris del gestor que fa el pagament de l'IVA trimestral (154 euros). Tot això suposa que els ingressos nets siguin de 2.441 euros, assenyala.

«De 4.200 euros com a senador a 900: La política és ocupació inestable»

«Des de llavors han passat cinc mesos i només he rebut un pagament, que correspon als dos primers informes, la veritat és que he passat de cobrar 4.300 euros nets al mes com a senador d'ERC a poc més de 900 euros mensuals», es lamenta Vidal, qui precisa que és conscient que «això de la política és una ocupació inestable».

En la queixa per l'impagament de la factura del tercer informe que havia fet per la Fundació Irla va continuar recordant que era «la primera vegada» en més de 30 anys de vida laboral que havia de «demanar el compliment d'un acord personal».

«I també serà l'última --va afegir--, per una qüestió de dignitat no penso tornar a parlar més d'aquest tema. La vida m'ha ensenyat a intentar resoldre els meus problemes, sobretot si jo he ajudat a crear-los».

Quatre informes lliurats i un en preparació

Segons es comprova en els e-mail del seu correu electrònic, incorporat íntegrament al Jutjat i al que ha tingut accés Europa Press, Santiago Vidal ha estat realitzant els informes que havia pactat amb la Fundació Irla des de finals de febrer passat.

L'entitat està vinculada a ERC i va ser creada el 1997 en homenatge al que va ser president de la Generalitat a l'exili, Josep Irla. En l'actualitat està presidida per l'exconseller de Cultura del tripartit, Joan Manuel Tresserras.

Els informes jurídics que ha anat lliurant l'exjutge estan relacionats amb el procés sobiranista. Els lliurava a Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació, segons consta en els e-mail procedents de l'ordinador de Vidal, que va confiscar la Guàrdia Civil a la 'operació Anubis' --realitzada contra les persones que formaven part de l'estructura per l'1-O i en la qual van haver-hi 14 detinguts--.


Comentaris

envia el comentari