Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vladimir Zhirinovsky, el líder dels ultranacionalistes russos

El líder xenòfob dels ultranacionalistes russos ofereix asil a Carles Puigdemont

Vladimir Zhirinovsky ha declarat estar a favor de la independència de Catalunya per aconseguir la desintegració d'Europa

Vladimir Zhirinovsky, el líder dels ultranacionalistes russos
Vladimir Zhirinovsky, el líder dels ultranacionalistes russos, ha oferit asil a Carles Puigdemont | Cedida

Vladímir Zhirinovsky, el líder del Partit Liberal Democràtic de Rússia, ha oferit  —en declaracions a 'El Periódico'— asil a Carles Puigdemont al seu país  per fugir d'Europa en cas que es tramiti l'euroordre de detenció. «Si vol venir a Moscou, que vingui; aquí pot viure com vulgui, pot donar classes sobre la Història europea a l'Institut de Civilitzacions».

  

El seu cognom és un dels més repetits aquests dies als mitjans espanyols per la seva presumpta vinculació amb el procés catalanista. Tal com publicava Catalunya Diari ahir, Zhirinovsky hauria adoptat un rol d'intermediari per aconseguir el govern rus donés suport a la declaració unilateral d'independència  (DUI), segons figura en la investigació del jutge Joaquín Aguirre.

  

El dirigent ultranacionalista, d'altra banda, assegura que  «no» coneix «personalment» a l'expresident de la Generalitat ni a cap altre exmembre de Govern català. No obstant això, assenyala que serien rebuts amb total disposició i «plaer». El polític és conscient de la importància de la sentència i de la vigència després del dictamen del magistrat Llarena, així com de l'opinió d'Europa envers la qüestió de la immunitat dels presos i els fugats. Això, però, no evita que es posicioni d'acord amb la causa independentista.

Alterar Europa i Amèrica, l'objectiu de Zhirinovsky

«Quin judici hi pot haver? Són un poder legal, van assolir la majoria en el referèndum; s'ha de concedir la independència a Catalunya; i a València també, si la volen; i als bascs, i Madrid es quedarà sol, el mateix que a Gran Bretanya, quan s'independitzi Escòcia o Irlanda del Nord, Londres es quedarà sol; són territoris arrabassats», opina Zhirinovsky. Ara bé, cal dir que el líder dels ultranacionalistes —que professa una narrativa populista i xenòfoba— defensa Catalunya perquè la «desintegració d'Europa» el beneficia.

«A vosaltres us va beneficiar la desintegració de l'URSS i avui advocarem per la desintegració d'Europa, per la desintegració d'Amèrica, que tot el món vagi a la catàstrofe», justificava l'any 2017 en una entrevista. «Occident va reconèixer la desintegració de l'URSS (...) i li costa donar la de Catalunya».

La narrativa del seu discurs

L'histrionisme i el discurs bel·ligerant són dues característiques que podrien definir la política de Zhirinovsky i la seva formació. El Partit Liberal Demòcrata de Rússia conforma l'oposició amb 40 diputats a la Duma Estatal, un òrgan públic que veta sistemàticament les forces dissidents que contradiuen el govern de Vladimir Putin. En diverses ocasions ha sigut focus polèmic i mediàtic per haver agredit periodistes a la via pública  o haver llançat aigua a altres membres de la cambra.

També et pot interessar...