El jutge Llarena dicta l'ordre de detenció per a Anna Gabriel

El magistrat, però, no engega encara el procés internacional i manté l'ordre al territori nacional
Imatge d'arxiu de l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel | CatalunyaDiari.cat

 

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, dicta l'ordre de detenció per a Anna Gabriel, després que l'exdiputada de la CUP no s'hagi presentat per declarar aquest dimecres, 21 de febrer. Cal recordar que Gabriel estava citada com acusada de diversos delictes, entre ells el de rebel·lió. No obstant això, el jutge no engega encara el procés internacional i manté l'ordre de detenció al territori nacional.

 

I és que aquest passat dimarts, 20 de febrer, la mateixa Gabriel confirmava a la revista suïssa «Le Temps» que es quedaria a Ginebra, Suïssa. Ho ha dit en una entrevista en què assegura que la decisió l'ha pres després de considerar que a l'Estat espanyol no tindria un «judici just».

«Al meu país, no tindré un judici just»

Tanmateix, i després de confirmar que no es presentaria a l'Alt Tribunal, Anna Gabriel assegurava que demanaria asil polític a Suïssa, en cas que el Suprem demanés la seva extradició.

 

«Com que no tindré un judici just al meu país, n'he buscat un que pugui protegir els meus drets», ha explicat l'exdiputada de la CUP al diari suís. A més, és una decisió que ha pres davant la possibilitat que el jutge declari l'extradició. La cupaire assegura que estan portant a terme una «persecució policial» contra el procés independentista i considera que l'extradició seria «il·legal» . 

La resposta del govern suís

Per la seva part, el govern suís donava una taxativa resposta sobre Anna Gabriel. El portaveu de justícia del país, Folco Galli, va explicar ahir que «a priori» el cas de la dirigent de la CUP, Anna Gabriel, sembla sotmès a delictes polítics. Quelcom que a Suïssa, de fet, no té base jurídica.

 

 

D'aquesta manera, el govern suís propinava una contundent garrotada al govern de Mariano Rajoy, ja que, segons han relatat, una eventual sol·licitud d'extradició o d'assistència jurídica per part d'Espanya —com sembla que es faria amb el cas de l’exdiputada de la CUP— seria probablement rebutjada.

 

«En virtut de la base jurídica que regeix la col·laboració d'assistència legal entre Suïssa i Espanya, Suïssa no autoritza, com la majoria dels altres estats, cap extradició ni tampoc cap altra forma d'ajuda jurídica per delictes polítics», afirmava Folco Galli aquest passat dimarts. 

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris