Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Toni Comín i Carles Puigdemont amb l'acreditació provisional d'eurodiputats

Llarena demana el suplicatori per suspendre la immunitat de Puigdemont i Comín

El jutge ha fet la sol·licitud aquest mateix divendres

Toni Comín i Carles Puigdemont amb l'acreditació provisional d'eurodiputats
Toni Comín va respondre amb contundència als dubtes sobre si és o no eurodiputat | Catalunya Diari

ACTUALITZACIÓ 10/01/2019 14.15 hores

Finalment, el jutge del Tribunal Suprem  Pablo Llarena ha sol·licitat el suplicatori a l'Eurocambra per tal de suspendre la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, basant-se en el Protocol 7 sobre immunitats de la unió Europea i en l'aplicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Ara resta esperar que l'Eurocambra es pronunciï al respecte.

Llarena podria demanar el suplicatori a l'Eurocambra aquest mateix divendres

Carles Puigdemont i Toni Comín s'estrenaran el proper dilluns, dia 13 de gener, com a diputats del Parlament Europeu després que la cambra els hagi reconegut la condició. A la sessió, convocada a Estrasburg, també hi és citat Oriol Junqueras, però el Tribunal Suprem s'oposa a la seva posada en llibertat i les possibilitats que hi pugui assistir són gairebé inexistents, malgrat que la seva família hagi presentat, per sorpresa aquest divendres, un 'habeas corpus'.

Malgrat això, però, els dos eurodiputats de Junts per Catalunya podrien rebre en breu una mala notícia: el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ultima els darrers serrells per presentar un suplicatori a l'Eurocambra per tal de suspendre la immunitat tant a Puigdemont com a Comín. De fet, Llarena podria trametre la petició aquest mateix divendres, 10 de gener, després que dijous es fes ja pública la decisió de l'alt tribunal sobre l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras.

La petició del suplicatori  activaria un procés d'estudi al Parlament Europeu sobre la seva concessió o no i, si es produís, a  efectes pràctics significaria que Puigdemont i Comín podrien seguir tenint  llibertat de moviments a tots els estats europeus excepte a Espanya, on seguiria vigent l'ordre de detenció en el cas que trepitgessin territori de l'Estat.

Diversos eurodiputats demanen que Brussel·les actuï contra Espanya per Junqueras

Tot plegat, en un clima europeu en què el no-alliberament de Junqueras ha tingut impacte. Diversos eurodiputats han reclamat que el Parlament Europeu actuï contra Espanya per «atacar» les sentències del Tribunal de Justícia Europea. El francès José Bové ha afirmat a través de Twitter que la decisió del Suprem és «un atac seriós a la democràcia».

«El Parlament Europeu ha d'iniciar un expedient contra l'Estat espanyol com ha fet, correctament, contra Hongria», ha afirmat a través d'una piulada. La gallega Ana Miranda, del BNG, ha reclamat «aplicar l'article 7» dels tractats contra Espanya per una decisió que veu un «despropòsit».

També et pot interessar...