Llarena no descarta dictar la tercera euroordre després de la sentència

Des del Tribunal Suprem apunten que una condemna per rebel·lió o sedició facilitaria les extradicions

Pablo Llarena no descarta emetre una tercera euroordre contra els líders independentistes a l'estranger
Pablo Llarena no descarta emetre una tercera euroordre contra els líders independentistes a l'estranger | cedida

Pablo Llarena no descarta dictar una tercera euroordre de detenció contra els polítics independentistes que han marxat a l'estranger. Segons apunten a 'La Razón' fonts del Tribunal Suprem, aquesta no arribaria fins després del judici contra els divuit processats en la causa i un cop es conegui la sentència.

Una tercera euroordre després de conèixer-se la sentència

Des del Tribunal Suprem apunten que la decisió de tornar a emetre una ordre de detenció internacional dependrà de la sentència que dicti la Sala Segona. Consideren que en cas que els divuit processats siguin condemnats per un delicte greu com el de rebel·lió o sedició, la justícia dels altres països no tindria arguments per rebutjar-la.

Per contra, si finalment no acaben condemnats per aquests delictes i la pena acaba sent mínima, creuen que «el suport que se li doni a escala internacional» pot no ser suficient i les opcions d'emetre la nova euroordre serien mínimes, ja que difícilment els altres països accedirien a l'extradició.

Tot i això, no tanquen la porta a què l'euroordre sigui emesa abans del final del judici, sobretot en el cas de Carles Puigdemont. Això, però, dependrà dels moviments que faci l'expresident de la Generalitat en els pròxims mesos. En cas que visiti algun país amb qui Espanya tingui bona relació en l'àmbit judicial, es podria plantejar la tercera ordre de detenció internacional.

Llarena ja ha retirat dues euroordres

El jutge del Tribunal Suprem ha vist com han fracassat totes les peticions per extradir els líders independentistes que han marxat a l'estranger. Carmen Lamela va emetre la primera euroordre quan la causa encara la portava l'Audiència Nacional, però un cop se'n va fer càrrec el Tribunal Suprem, Llarena va decidir retirar-la davant la possibilitat que fos refusada.

Això va permetre que els líders independentistes es poguessin moure lliurement per Europa i, aprofitant un viatge de Puigdemont a Finlàndia, es va emetre una segona euroordre. L'expresident de la Generalitat va ser detingut a Alemanya, on va passar una setmana a la presó, abans de ser alliberat a l'espera de la resolució definitiva sobre l'extradició.

Finalment, la justícia alemanya va considerar que en els actes de Puigdemont no existia rebel·lió ni sedició i que només podia ser extradit per un delicte de malversació de caudals públics. Això no va ser suficient per Pablo Llarena, que va rebutjar-ne l'extradició i va retirar novament les euroordres.


Comentaris

envia el comentari