IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Lletrats del Parlament rebutgen que Puigdemont pugui ser invesit des de Brussel·les

Aquest dimecres dia 17 de gener se celebrarà el ple de constitució

Imatge de Carles Puigdemont durant l'entrevista
Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

Lletrats del Parlament rebutgen que Puigdemont sigui investit des de Brussel·les aferrant-se al fet que el reglament del mateix «exclou» la investidura no presencial. Així mateix, segons s'exposa en un informe, només es permet el vot delegat en casos d'«hospitalització, malaltia greu i incapacitat prolongada». 

Un informe que arriba una setmana després que Ciutadans i PSC demanessin a la càmera un escrit «urgent» sobre l'«adequació reglamentària» d'una investidura telemàtica o delegada. De fet, la líder del grup taronja, Inés Arrimadas, va demanar als lletrats que es pronunciessin sobre dos aspectes: la investidura telemàtica de Puigdemont i la possibilitat que els diputats que no estan presents al Parlament per assumptes judicials cedissin el seu vot. Per la seva banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, també va registrar una sol·licitud similar.  

La investidura ha de ser presencial

Els lletrats expliquen en l'informe que el «respecte a les regles bàsiques dels procediments parlamentaris» fa que sigui «imprescindible» l'assistència dels protagonistes al debat «sense cap mitjà interposat ni substitució de la persona que ha de ser el principal protagonista». 

Tanmateix, diuen que el reglament vigent del Parlament obliga que la investidura sigui presencial i només es permet delegar el vot en casos d'«hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongada». 

El Parlament de Catalunya
Imatge d'arxiu del Parlament de Catalunya | Cedida

 

El govern espanyol ja va advertir que recorreria «immediatament» una investidura telemàtica de Puigdemont. Tanmateix, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, recordava que la normativa «no contempla una presentació que no sigui presencial. L'orador pot parlar des de l'escó o des de la tribuna, però no des d'una pantalla». 

Méndez de Vigo també va afegir que el president d'una comunitat autònoma és el «màxim responsable de la seva autonomia i la màxima autoritat de l'Estat, pel que és impossible que exerceixi aquesta funció no estan present». 


Comentaris

envia el comentari