Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Els lletrats avalen la substitució dels diputats suspesos per Pablo Llarena

El magistrat del Tribunal Suprem va suspendre la setmana passada Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull
El jutge instructor de la causa contra l'1-O, Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | Confilegal

 

Els lletrats del Parlament avalen la substitució «temporal» dels diputats que el jutge Pablo Llarena va suspendre la setmana passada. Així queda confirmat a l'informe jurídic distribuït per l'entorn de la presidència del Parlament.

 

Segons els juristes, els vots dels diputats suspesos s'han de garantir i aquesta és la forma de fer-ho, substituint provisionalment un d'aquests diputats per un provisional del mateix grup parlamentari. Segons el que han exposat a l'informe, aquesta mesura permetria «que el diputat suspès exercís el sedret de vot, així com subscriure les iniciatives parlamentàries escaients».

Torrent es negava a alterar les actuals majories parlamentàries

Pablo Llarena va decidir suspendre, la setmana passada, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, utilitzant l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, que diu que els processats per rebel·lió, amb interlocutòria ferma i presó provisional, queden «automàticament suspesos» de les funcions públiques mentre duri l'empresonament.

 

Després d'això, Roger Torrent va respondre contundent: «Qualsevol decisió que prenguem s'ha de basar en dues premisses irrenunciables. La primera és que no permetrem que s'alterin les majories parlamentàries per un jutge o per un tribunal, i la segona és que no farem cap renúncia a l'acta de cap diputat del Parlament de Catalunya», deia el president del Parlament. Amb aquesta nova solució, la voluntat de Roger Torrent es compliria.

 

Roger Torrent es negava a alterar les majories  | cedida

 

 

El mateix informe planteja també els dubtes sobre si la suspensió automàtica de l'article 384 bis de la LECRIM és aplicable en el cas dels diputats suspesos, ja que, aquesta mesura afecta «les persones vinculades a grups terroristes». Fins i tot plategen que les defenses dels diputats afectats per la suspensió recorrin la decisió.

Possible reforma del reglament del Parlament

Segons l'informe dels lletrats, no hi haurà d'haver cap problema per aconseguir, després d'una reforma, que el reglament del Parlament «pugui preveure un mecanisme de substitució temporal dels diputats suspesos». Amb aquesta reforma i aplicant aquesta solució, «el diputat que actués temporalment com a substitut ho faria amb plenitud de facultats i no com a mer delegat del diputat reemplaçat».

 

Tot i això, cal dir que, mentre que aquesta reforma no es fa, els serveis jurídics confirmen que «es podria incloure la possibilitat que un diputat de la cambra mateixa assumís simultàniament la condició de substitut d'un altre diputat suspès del seu mateix grup parlamentari», és a dir, establir un vot per substitució i no per delegació.

Comentaris