Llibertat sense mesures cautelars per als acompanyants de Carles Puigdemont a Alemanya

Un dels acusats, l'empresari Matamala, no ha assistit a l'Audiència Nacional en no rebre la citació

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont.
Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont. | CatalunyaDiari.cat

Llibertat sense mesures cautelars pels dos mossos d’esquadra i l’historiador Josep Lluís Alay, els acompanyants de Puigdemont quan es va produir la seva detenció a Alemanya. L’empresari Matamala no ha anat a l’Audiència Nacional perquè no ha rebut citació. 

Els acusats han declarat a l’Audiència Nacional per un presumpte delicte d’encobriment, el qual pot comportar condemnes de fins a tres anys de presó. Així doncs Diego de Egea, jutge del cas, ha decidit deixar-los en llibertat després d’unes declaracions que han tingut una durada inferior a una hora.

La informació ha estat confirmada per l’advocat d’Alay i també pel de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a banda de la confirmació oficial de fonts relacionades amb l’Audiència Nacional. L’advocat de Puigdemont, de fet, ha anat més enllà en les seves declaracions, i ha fet patent que la posada en llibertat sense cap tipus de mesura cautelar demostra la inexistent «rellevància penal» del cas.

Josep Maria Matamala no s’ha presentat a declarar

La declaració ha tingut lloc després de més de dos mesos de la seva detenció. Una detenció que, tal com explica el diari ‘Ara’, va dur a terme la Policia Nacional perquè els acusats acompanyaven l’expresident Puigdemont quan aquest va ser detingut anant cap a Bèlgica i l’euroordre tornava a estar activada.

Qui no ha anat a declarar és l’amic de Carles Puigdemont, Josep Maria Matamala, després d’al·legar que no ha estat notificat a la seva actual residència, localitzada a Bèlgica. Fonts de l’Audiència Nacional confirmen la seva versió i asseguren que la citació no es va poder dur a terme.

Pel que fa a la resta d’acusats, les mateixes fonts de l’Audiència Nacional han afirmat que els dos Mossos citats a declarar només han respost a aquelles preguntes que han estat formulades pel seu advocat, i han argumentat que si havien anat a buscar a Carles Puigdemont, era per portar-lo davant la fiscalia belga un cop van reactivar l’euroordre.

Quan els periodistes han preguntat a l’advocat de l’expresident quin era el motiu real del viatge i per què havien agafat un cotxe en lloc d’un avió, Cuevillas ha sortit del tràngol dient que «no veia cap transcendència a la pregunta».

El jutge és el mateix que porta el cas dels CDR a l’Audiència Nacional

A hores d’ara, la fiscalia no ha aclarit si tornarà a sol·licitar la presència de Matamala per prendre noves declaracions. El que sí que es sap és que el jutge De Egea és el mateix que porta el cas dels Comitès de Defensa de la República.

Amb tot, crida especialment l’atenció la calma amb la que el jutge s’ha pres el cas dels acompanyants de Puigdemont, ja que ha tardat un parell de mesos en respondre a les acusacions   presentades per la fiscalia general de l’Estat.


Comentaris

envia el comentari