IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L''Operació Copèrnic' desplegada a Catalunya per l'Estat deu el seu nom a l'astrònom polonès Nicolau Copèrnic

Concretament es basa en la comparació entre els catalans i els polonesos

Imatge del logotip de l''Operació Copèrnic'.
Imatge del logotip de l''Operació Copèrnic'. | Cedida

Fa temps que la premsa va plena d’informació sobre l’anomenada ‘Operació Copèrnic’, en referència al desplegament que ha fet l’Estat per combatre la independència catalana proclamada, o no, per Puigdemont. Entre les mesures preses pel govern central dins d’aquesta operació, ha destacat l’enorme desplaçament d’agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a Catalunya. Però, perquè han decidit posar-li aquest nom?

Sembla que la inspiració ve donada pel famós astrònom polonès Nicolau Copèrnic, responsable de la cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'univers. Tot i que res té a veure l'estudi de les estrelles i del sistema solar amb la sobirania catalana, sembla que aquest personatge s'ha convertit en l'«eslògan» a favor de la unitat d'Espanya. Així doncs, la relació entre el polonès i Catalunya ve donada precisament per això, pel seu país de naixement. I és que és ben sabut que als catalans els acostumen a anomenar també com polonesos, un terme acotat durant la Guerra Civil però d'origen incert.

Algunes fonts apunten que aquest sobrenom es va començar a popularitzar als anys 70 després que es produïssin dos fets històrics molt importants de forma paral·lela: l'ocupació de Catalunya per les tropes franquistes i la invasió de Polònia pels nazis. D'altra banda, també s'explica que la relació ve donada per substitució que van fer els catalans de les tropes poloneses durant la Guerra Civil. Com que aquests nou soldats que ocupaven el lloc dels polonesos parlaven català i no els entenia ningú, igual que passava amb els seus predecessors, van decidir anomenar-los així.


Comentaris

envia el comentari