IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

👉 El Govern esperarà al cap de setmana abans de prendre decisions més dràstiques

URGENT

🚑 La pandèmia segueix fora de control a Espanya amb 13.873 nous contagis

Macron dóna el seu «ple suport» a Rajoy per «fer respectar» la Constitució

El president francès ha explicat «Tinc un interlocutor a Espanya i és el primer ministre Rajoy»

Macron en una reunió amb Mariano Rajoy.
Macron en una reunió amb Mariano Rajoy. | Cedida

El president de França, Emmanuel Macron, ha donat el seu «ple suport» al cap del Govern espanyol per «fer respectar» l'Estat de Dret i la Constitució després de la declaració unilateral d'independència proclamada aquest divendres al Parlament de Catalunya. «Tinc un interlocutor a Espanya i és el primer ministre Rajoy», ha dit Macron en declaracions als periodistes des de Guyana, on es troba de visita oficial, segons informen mitjans gals. «Hi ha un Estat de Dret a Espanya, amb regles constitucionals. (Rajoy) vull que es respectin i té el meu ple suport», ha afegit Macron, que ja en ocasions anteriors havia ofert un clar suport al Govern central per fer front al desafiament independentista.

França se suma a altres països com els Estats Units o Alemanya que també han donat el seu suport al govern central. Concretament, el Departament d'Estat dels Estats Units ha emès un comunicat en el qual argumenta: «Els Estats units defensen la unitat d'Espanya; els Estats Units es congratulen de tenir una gran relació i un sentit de companyonia amb la nostra aliança amb la NAT, aliada d'Espanya. Els nostres dos països han cooperat de forma molt propera per avançar i compartir la nostra seguretat i les nostres prioritats econòmiques. Catalunya és una part integral d'Espanya, i els Estats Units recolzen el govern constitucional d'Espanya i les mesures que hagi de prendre per mantenir a Espanya forta i unida». 

Per la seva banda, Alemanya ha determinat en un comunicat públic que no legitima ni reconeix la secessió catalana. El govern federal veu la deterioració de la situació a Catalunya desencadenat per la renovada ruptura constitucional per part del parlament català. «La sobirania i la integritat territorial d'Espanya són i seguiran sent indelebles. Una independència unilateral de Catalunya viola aquests principis protegits. Així doncs els alemanys donen suport a l'actitud clara del Primer Ministre espanyol per garantir i restablir l'ordre constitucional. Esperem que les parts interessades utilitzin totes les oportunitats existents per al diàleg i per reduir l'escalada», ha explicat el portaveu del govern Steffen Seibert.

Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha avisat aquest divendres que «res canvia» per la Unió Europea i que Espanya segueix sent «l'únic interlocutor» per al bloc comunitari, poc després que el Parlament hagi declarat constituïda la República independent de Catalunya. «Espero que el Govern espanyol afavoreixi la força dels arguments, no l'argument de la força», ha afegit el president del Consell europeu a la seva breu declaració.


Comentaris

envia el comentari