Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
ERC

Divisió a les entranyes del Constitucional sobre el cas de Junqueras

El magistrat català Juan Antonio Xiol es posiciona contra el Suprem i a favor d'acceptar el recurs d'empara d'ERC

ERC
Junqueras no va poder assistir a la sessió constitutiva del Parlament el 2018 | Catalunya Diari

Divisió al si del TC. El 12 de gener de 2018  el Suprem prohibia a Oriol Junqueras assistir a la sessió constitutiva del Parlament de Catalunya, després d'haver estat escollit diputat el 21D de 2017. Ho feia al·legant «risc de reiteració delictiva». Ara Juan Antonio Xiol, un magistrat català del Tribunal Constitucional  amb gran prestigi entre els juristes i molts números de ser el futur president del Tribunal, considera que se li hauria d'haver concedit un permís extraordinari d'excarceració per acudir a la sessió de la cambra.

Xiol, contra la decisió de Llarena

Xiol portarà la contrària a Pablo Llarena i proposarà acceptar el recurs d'empara que ERC va presentar contra la sentència del Suprem. Junqueras va haver de delegar el seu vot a un altre diputat, fet que, segons l'advocat Andreu Van den Eynde, va ser una «destrucció dels drets polítics d'un parlamentari  i els de la ciutadania que representava». 

La ponència que defensa el magistrat es debatrà aquesta setmana al TC, segons avançava 'El Mundo', junt amb la del president de l'Alt Tribunal, Juan José González Rivas, que demana precisament desestimar aquest recurs d'empara presentat per ERC contra la presó preventiva, que manté el líder d'ERC entre reixes des de fa dos anys.

Donaria arguments a Junqueras per recórrer a Europa

Xiol, a més, no és l'única veu dissonant al Constitucional. Dos magistrats més, Fernando Valdés Re i María Luisa Balaguer, van posar objeccions a la proposta de desestimació portava al Ple pel president, després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) resolgués en sentència que Turquia havia vulnerat els drets de l'excap del Partit Democràtic dels Pobles, Shelattin Demirtas, mantenint-lo empresonat essent parlamentari.

En el debat s'abordarà el xoc entre la privació de llibertat i l'exercici de la participació política i es decidirà si Llarena, amb la seva decisió, va vulnerar els drets de Junqueras  recollits en els articles 17 (relatiu al dret a la llibertat personal) i 23 (relatiu al dret de participació) de la Constitució espanyola. Si així fos i Xiol aconseguís un acord entre magistrats al respecte,  el líder d'ERC guanyaria arguments de cara al Tribunal Europeu de Drets Humans.

També et pot interessar...